пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Загальна характеристика інституту президента

президент - це одноособовий глава держави, що одержує свої повноваження шляхом виборів.
Інститут президентства в Україні був введений у 1991 році. Президент України є главою держави, гарантом державного суверенітету, територіальної цілісності України, прав і свобод людини і громадянина. Згідно зі ст.103 Конституції України Президентом може бути громадянин України, котрий проживає в Україні протягом десятьох останніх років перед виборами, володіє українською мовою та досяг віку не менш 35 років. Президент України обирається на 5 років шляхом загального рівного прямого виборчого права таємним голосуванням. Одна і таж сама особа не може бути Президентом України більш двох термінів підряд. Він не може мати інший представницький мандат, займати посаду в органах державної влади або об'єднаннях громадян, а також займатися іншою оплачуваною або підприємницькою діяльністю, входити до складу керівного органа, наглядацької ради підприємства, що має на меті одержання прибутку. Новообраний Президент вступає на посаду не пізніше чим через 30 днів після офіційного оголошення результатів виборів, із моменту приношення присяги народу на урочистому засіданні парламенту України.
Повноваження Президента України передбачені ст.106 Конституції. Згідно з цією статтею Президент України представляє нашу державу в міжнародних відносинах, призначає всеукраїнський референдум щодо змін Конституції України; має право вето щодо прийнятих парламентом законів; пропонує Верховній Раді Прем’єр-міністра, Міністра оборони, Міністра закордонних справ; вирішує питання, пов’язані з наданням громадянства України та його позбавлення; здійснює помилування; може припинити повноваження Верховної Ради, якщо: а)протягом 30 днів однієї чергової сесії пленарні засідання не можуть розпочатися; б) протягом одного місяця народні депутати не сформують коаліцію фракцій; в) протягом шестидесяти днів після відставки кабінету міністрів не буде сформований персональний склад уряду та ін.
Припинення повноважень Президента передбачено ст. ст. 108-112 Конституції. Підставами для цього є відставка, неможливість виконувати свої повноваження за станом здоров’я; усунення з поста в порядку імпічменту, смерть.


22.12.2014; 16:31
хиты: 355
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
конституционное право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь