пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

25. Процес епізації драми в творчості О. М. Островського "Гроза", "Безприданиця" та А.П. Чехова "Чайка", "Вишневий сад".

Олександр Миколайович Островський - геніальний російський драматург. Його знаменита п'єса "Безприданиця" була написана в 1878 році. О.  Островський у своїй п'єсі описує реальний внутрішній стан звичайної безприданниці( дівчина,яка немає приданого), яка наполегливо шукає справжню, щиру любов на землі, але усвідомлює, що її не існує. Дівчина стає звичайною річчю для багатія, у неї просто немає іншого виходу і навіть шансу отримати гідне ставлення. Автор демонструє всі життєві протиріччя, які оточують нас, на прикладі доль героїв. Суть п'єси «Безприданниця» полягає в тому, щоб показати читачеві, як нещадно і підло люди змінюють справжню любов і дружбу на звичайну операцію, з якої можна буде лише черпати власну вигоду. Основна тема - драма людської душі в аморальному суспільстві , яку автор широко розкриває через героїню Ларису Огудалову. Вона не отримала придане від своєї матері, тому їй доведеться страждати в цьому світі.  Тема розчарування в світі, також присутній у творі. Головну героїню чекає страшний кінець: спустошення, відчай, безчестя і смерть. Лариса живе в світі, де все можна знайти за гроші, навіть любов. Островський написав дуже емоційну драму, яка не розчарує своїм ідейно-тематичним змістом навіть досвідченого і вибагливого читача і, я вважаю, що головна ідея драми Островського «Безприданиця»  полягає в засудженні занадто високого значення багатства і грошей в суспільстві.

Ще одним видатним російським прозаїком і драматургом є Антон Павлович Чехов. За свою кар’єру він написав багато творів зокрема «Палата № 6», «Оповідання невідомої людини», «Чайка», «Три сестри», «Вишневий сад». П’єса «Чайка» різко відрізняється від попередніх п’єс Чехова своїм ліризмом, символікою і яскраво змальованим зіткненням різних концепцій мистецтва, концепцій життя. Головною темою п’єси стала тема служіння мистецтву, значення мистецтва в суспільному житті, тема долі талановитого художника. Особливості п’єси визначив сам Чехов: "Комедія, три жіночих образи, шість чоловічих, чотири акти, пейзаж...; багато розмов про літературу, мало дії, пять пудів любові". Ослабленість сюжету ("мало дії"), лірична наповненість, використання пейзажу з метою розкриття філософського змісту і звукове оформлення, перевід дії у підтекстовий план-все було новим для театру. Важливим нововведенням Чехова було те, що побут і повсякденне життя героїв подані в такій складності, суперечності, що за зовнішньою малозначністю читач і глядач відчувають великі думки. Також Новим етапом в ідейно-творчому розвитку письменника стали п’єси "Три сестри"(1901) і "Вишневий сад"(1904), в яких ще більше відчувається художній підтекст ("підводна течія") і реалістична символіка з їхньою центральною ідеєю: все пробуджується до нового життя і все збільшується ненависть в людях до обивательщини. Ці п’єси були схвально зустрінуті глядачами і критикою. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


17.12.2018; 21:34
хиты: 137
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
языки
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь