пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

23. Шляхи розвитку реалістичної поезії 19 ст - Революційно - демократичний пафос творчості П.Ж. Беранже. Ш. Петефі, Г.Гейне ("Німеччина", "Зимова казка"), новаторський характер творчості Ш. Бодлера "Квіти зла" та В. Вітмена "Листя трави".

Хоча історія реалізму як художнього методу розпочалася ще в добу Відродження, відсутність чіткої естетичної програми тривалий час не давала йому змоги оформитися в окремий напрям культурного життя, і лише в другій половині XIX ст. він поступово завоював міцні позиції в літературі, образотворчому мистецтві, театрі, почасти в музиці. Реалізм становився поступово. Спочатку він був тісно пов'язаний з романтизмом. Показові щодо цього "Шагренева шкіра" О. Бальзака, Ф. Стендаля «Червоне та чорне».

Складний шлях до реалізму пройшов славетний німецький поет Генріх Гейне (1797—1856 pp.). У його ліричній "Книзі пісень" змальовані почуття типово романтичного героя, який страждає від неподіленого кохання. Для з'ясування тонких нюансів любовного почуття поет широко використав співучі інтонації німецьких народних пісень. В збірці "Сучасні вірші" він ствердив реалізм у німецькій поезії, звертаючись до реальних соціальних проблем. Шарль Бодлер — попередник цілого напрямку в літературі і мистецтві, що одержало назву "декаданс". Він першим відчув прихід кризи в духовній культурі кінця XIX — початку XX століття і розповів про це своїм сучасникам. Говним надбання стала збірка «Квіти зла». Вона вражала читача своєю нестримною відвертістю, що не зупинялася ні перед чим. Так, наприклад, У вірші "Альбатрос" Бодлер порівнює поетів з гордими птахами океану, що ширяють "под угрозой, в урагане над праздной толпой". Такі вірші, як "Падло", "Танок смерті", звучать як виклик суспільству і його моралі. На сторінках "Квітів зла" ми бачимо поета, жорстокого без міри, із шаленою уявою і непримиренною ворожнечею до усього, що його оточує. Образ "широкоплечих атлетів з народу" був головним мотивом творчості видатного американського поета Волта Вітмена, який вбачав поезію не лише в коханні, дружбі, природі, а й у машинах, механізмах, залізницях, промислових містах та ін. В.Вітмен мріяв про справжню рівність і свободу людей. Його головна книга «Листя трави».  Ідея збірки - вічне торжество людини. У людині й природі автор бачить прагнення до гармонії. Тематика творів: теми життя і смерті, пошуку людиною самого себе, рівність і однаковість людей, доля індіанців, зображення американської дійсності, піднесення розвитку людини до рівня Бога, взаємозв'язок людини і природи. Автор бачить своє завдання в оспівуванні як окремої особистості, так і багатьох людей, через власне "я". Вітмен проходить до узагальнення, оспівуючи себе, оспівує кожного з людей. Тема збірки - це сам Вітмен, людина-поет, людина взагалі та світ навколо неї, зображення життя у всіх його проявах. Одним з перших серед поетів нового часу Вітмен використовував верлібр - вільний вірш. Найпопулярніші вірші «О, капітане», поема «Пісня про себе».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


17.12.2018; 21:34
хиты: 349
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
языки
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь