пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

17. Становлення та розвиток романтизму в Росії. Роман у віршах О. С. Пушкіна «Євгеній Онєгін»: проблематика, особливості жанру, композиція, образна система. Онєгінська строфа.

Романтизм проник в російську літературу пізніше, ніж у Німеччині та Англії. Хронологічно романтизм прийшов на зміну просвітительству, класицизму і сентименталізму. Соціально-економічні фактори вплинули на появу російського романтизму . Це революція у Франції, повстання декабристів, Бородінська битва . Руйнування між ідеалом і дійсністю викликало негативне ставлення людей в Росії до жорстокого, аморального і несправедливого життя панівних класів. Історики літератури розподіляють російський романтизм на такі періоди: початковий період (1801 - 1815), період зрілості (1816 - 1825) і період його післяжовтневого розвитку.

Початковий період російського романтизму: поезія Жуковського і Батюшкова.

Наступний період російського романтизму більш цілісний і визначений. Яскравий представник - Пушкін, насамперед як автор “Південних поем”. Саме під впливом Пушкіна (його поеми), було вироблено головні романтичні цінності, склався провідний тип конфлікту.

Можна вважати, що у ліриці, поемах і драмі “Маскарад” Лермонтова російський романтизм досяг вищої точки свого розвитку.

Онєгінська строфа — строфічна форма, винайдена 0. Пушкіним для написання роману у віршах "Євгеній Онєгін" з використанням таких джерел, як сонет та октава. О.с. — 14-тирядкова зі схемою римування: абабввггдеедєє. Поему 0. Пушкіна "Євгеній Онєгін" переклав українською мовою М. Рильський, досягнувши віртуозної еквіритмічності.

«Євгеній Онєгін» — перший реалістичний роман не тільки в російській, але й у світовій літературі. Рік написання: 1823—1831 Жанр – соціально-психологічний роман у віршах. Тема — зображення російського життя першої чверті XIX століття Головні герої: Євгеній Онєгін, Володимир Ленський, Тетяна Ларіна, Ольга Ларіна Композиція: будується «дзеркально»: лист Тетяни — відповідь Онєгіна — лист Онєгіна — відповідь Тетяни. Основний конфлікт роману: конфлікт двох життєвих філософій, конфлікт людини і суспільства, конфлікт людини й оточення. Проблематика - людина на тлі епохи, часу, сенс її існування на землі. – проблема освіти й виховання; – літературної творчості; – вірності в подружньому житті; – людських взаємин; – кохання; – родинних стосунків.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


17.12.2018; 21:34
хиты: 137
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
языки
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь