пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

12.Становлення та розвиток романтизму в Англії. Озерна школа. Байронівський тип романтизму. «Паломництво Чайльд-Гарольда»: жанрова природа, образ Гольда. Спенсерова строфа.

Романтизм в Англії сформувався раніше, ніж в інших країнах Західної Європи і не був явищем раптовим, бо романтичні тенденції довгий час існували таємно.

Перший етап розвитку романтизму в Англії датувався 90-ми роками XVIII ст. Нове в літературі - наслідок сприйняття революційних подій, їх оцінки. Характер змін був очевидним у творчості письменників, які вступили у літературу на даному етапі сказали своє нове слово, подібно до Р.Бернса (незадовго до він смерті встиг оспівати "дерево волі"), або ж першого романтика У.Блейка.

Під знаком ставлення до революції складалася і творчість молодих поетів: У.Вордсворта, С.Т.Колріджа, Р.Сауті. Цих трьох митців об'єднали спільною назвою "Озерна школа" і назвали "лейкистами" (з англ. "лейк" - озеро). Але вони не вважали себе представниками однієї школи, доводячи свою оригінальність і самобутність таланту. Літературознавці чітко виділили спільні риси у їхній творчості:

-пройшли у чомусь схожий шлях духовного і творчого розвитку;
-зазнали спокуси руссоїзму і революційно-демократичних ідей
-були першовідкривачами і теоретиками нового напряму - романтизм (передмова до другого видання збірки "Ліричні балади" (1800 р.) стала першим естетичним маніфестом англійського романтизму).

Другий етап являв собою формування самостійної романтичної традиції. У ці роки одна за одною з'являлися поетичні книги, які знаменували прихід нових авторів, несхожих один на одного і конкуруючих між собою: Т. Мур, В. Скотт, Дж. Байрон.

Ім’я Байрона асоціюється з романтичним поглядом на світ. В творах автора зародився особливий герой – розумний, самотній, розчарований романтик.  Вперше такий образ з’явився на сторінках поеми «Паломництво Чайльд-Гарольда»  і відразу сподобався читачам. Поема має форму щоденника подорожнього, який пишуть дві особи: сам автор і його герой. Герой поеми після перших рядків біографічного характеру стає лише ім’ям, його витісняє автор, й до кінця поеми дистанція між ними майже зникає. Образ Гарольда - сина свого століття - не зводимо до конкретної особистості. Байрон хоче бути зайнятий не часткою, а загальним і пише не буквальний портрет - він узагальнює умонастрої, мрії й розчарування цілого покоління.

Спенсерова строфа — різновид нони; строфа, створена англійським поетом XVI ст. Е.Спенсером у поемі "Королева фей". Для неї властивий п'ятистопний ямб, але останній рядок — із шестистопним ямбом. Має римування за схемою: абаббвбвв. Застосовуються окситонні та парокситонні рими. Зразком С.с. вважається поема Дж.Байрона "Мандри Чайльд-Гарольда".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


17.12.2018; 21:34
хиты: 170
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
языки
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь