пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

11. Становлення та розвиток романтизму в Німеччині. Єнський та гейдельберзький гуртки. Гротескно-фантастичний романтизм Гофмана, новела-казка «Малюк цахес», проблематика, особливості сюжету.

Романтизм у Німеччині пройшов 3 етапи розвитку:
1 етап — ранній (ієнський) — з 1795 до 1805 рр. У цей період була розроблена естетична теорія німецького романтизму і створені твори Ф. Шлегеля і Новаліса. Засновниками школи ієнського романтизму були брати Шлегелі — Фрідріх і Август Вільгельм. Німецькі романтики наділяли свого героя творчим талантом: поет, музикант, художник силою своєї фантазії перетворював світ, який лише віддалено нагадував реальність. Міф, казка, легенда, переказ складали ґрунт мистецтва сієнських романтиків. Естетична система сієнських романтиків характеризувалася намаганням відійти від показу реальної конкретно-історичної дійсності і зверненням до внутрішнього світу людини.
Саме ієнські романтики першими зробили вагомий внесок у розробку теорії роману і зі своїх суб'єктивно-романтичних позицій .
2 етап — гейдельбергський — з 1806 до 1815 рр. Центром романтичного руху в цей період став університет у м. Гейдельберг. Гейдельбергські романтики присвятили себе вивченню і збиранню німецького фольклору.
В гурток гейдельбергських романтиків входили відомі збирачі німецьких казок брати Грімм. На різних етапах творчості до них був близький Е. Т. А. Гофман.
3 етап — пізній романтизм — з 1815 до 1848 р. Центр романтичного руху перейшов до столиці Прусії — Берліна. З Берліном пов'язаний самий плідний період у творчості Е. Т. А. Гофмана, тут же вийшла перша поетична книжка Г. Гейне. Однак у подальшому через широке розповсюдження романтизму по всій Німеччині і за її межами Берлін втрачає свою провідну роль у романтичному русі, оскільки виникає
ряд локальних шкіл, а головне — проявляються такі яскраві індивідуальності, як Бюхнер і Гейне, які стають лідерами в літературному процесі всієї країни.

Проблематика. “Малюк Цахес” — твір сатиричний. Тут гостро висміюється уся державна система: духовне і матеріальне життя, нікчемні, зате з великими претензіями, спроби реформ, система чинів, соціальна психологія, убогість обивателів, догматизм університетської науки; грошей і влади; морально-етичних проблем; кохання; освіти; добра і зла; творчої людини і бездуховного філістера.

Особливості сюжету. Образи-символи. Золоті волосини – символ золота, грошей і їхньої влади над людьми і суспільством. Князь Пафнутій – символ псевдо просвітительської науки; професорМош Терпін – карикатура на тих, хто захопив командні пости в науці, безжалісно бюрократизувавши її; вручення ордену Зелено-плямистого тигра – критика діяльності урядовців; Бальтазар – антипод Цахеса, символ світу поетичної мрії.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


17.12.2018; 21:34
хиты: 203
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
языки
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь