пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

7. Французький класицизм. Реформа комедійного Жанру у Мольєра. Риси класицизму. Традиції фарсової культури («Міщанин-шляхтич», «Тартюф, або облудник»). Аналіз на вибір.

Основні правила класицизму

1) Зображення героїв позитивних (зразок для наслідування) або негативних (моральний урок читачам).

2) Дотримання в драматургії правила трьох єдностей: єдність дії (чітка композиція), єдність часу (один день), єдність місця (в одному місці).

3) Підкреслення в образах героїв однієї риси характеру (честь, обов’язок, хоробрість, лицемірство, жадібність тощо).

 4) Конфлікт пристрасті (серця) і обов’язку (розуму) — розум перемагає.

5) Літературні жанри поділялись на «високі» (ода, трагедія, епопея, героїчна поема; величава, урочиста мова), «середні» (наукові твори, елегії, сатири; загальновживана мова), «низькі» (комедія, пісні, листи в прозі, епіграми; розмовний стиль).

Мольєр — творець класичної комедії, великий комедіограф. Він був наділений багатьма талантами й відомий не лише як письменник, а й як актор, як творець так званого театру Мольєра. Творчість Мольєра пов’язана із класицизмом, однак художній світ його комедій багатший й ширший від тих норм, які були встановлені цим літературним напрямком. Мольєр не боявся їх порушувати. У своїй творчості він дотримувався правил, установлених їм самим. «Люди повинні бути представлені в комедії такими, які вони насправді, щоб у дійових особах її можна було б впізнати сучасне наше суспільство»

Фарс — театральна або кіно- комедія легкого змісту з лише зовнішніми комічними прийомами.

Міщанин-шляхтич — комедія-балет на 5 дій Мольєра, вперше поставлена у 1670. П’єса висміює намагання буржуа підвищити свій соціальний статус переходом у дворянство і є сатирою як на вульгарність середнього класу, так і на гонор та зазнайкуватість аристократії.

Жанр – соціально-побутова комедія, з елементоми любовної та соціально-психологічної комедії Тема – прагнення багатого буржуа Журдена потрапити до вищого товариства “Міщанин-шляхтич” проблематика  місце людини у суспільстві; чинники, якими це місце визначається; панівні моральні ідеали у державі; проблеми освіти, виховання, мистецтва, кохання, людської гідності та ін. Основні ідеї – викриття соціальних і людських вад

Художні особливості п’єси -різні види комічного: гумор, іронія, сатира, сарказм, буфонада, фарс. Комедія писалася в рамках класицизму, в ній збережена обов’язкова для класичної  п’єси триєдність: єдність місця (будинок пана Журдена), часу (дія укладається о 24 годині) і дії (вся п’єса побудована довкола однієї головної ідеї). У кожному з основних персонажів підкреслена одна провідна межа в сатиричному перебільшенні

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


17.12.2018; 21:34
хиты: 379
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
языки
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь