пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Героїчний епос Західної Європи: Пісня про Роланда, Пісня про Нібелунгів, Пісня про мого Сіда.

  Героїчний епос – це сукупність творів про бойову, лицарську звитягу, оспівана народними співцями, яка зображає події минувшини так, як їх трактував народ у період створення цих творів.

Спільні риси трьох творів:

- В основі пісень історичні події переосмислені з точки зору народа

- тема: свобода і незалежність батьківщини, служіння монархові

- головний герой – доблесний богатир

- традиційна композиція: зачин і кінцівка, триразові повтори, добро – зло

- стійка система художніх засобів: постійні епітети,гіперболи, ідеалізація героїв, загальний урочистий стиль- без авторство, колективна творчість

У Німеччині близько XII-XIII ст. була створена «Пісня про Нібелунгів». Більшість дослідників схиляється до авторства однієї людини, хоча суттєві відмінності в описі героїв у частині про Зіґфріда та про помсту Крімхільди, наштовхують на думку про двох різних авторів. Мова твору – північний діалект старонімецької мови. Написана «Пісня…» унікальним віршованим ритмічним розміром, який набув згодом поширення серед інших німецькомовних епосів, – так звана, «нібелунгова строфа».

„Пісня про Роланда” розповідає про часи Карла Великого, про боротьбу з арабами. Відважний воїн Роланд, прикриваючи відступ, ціною свого життя врятував життя сеньйору. Благородний Роланд став взірцем вірності і честі для багатьох поколінь середньовічних рицарів.

Французький героїчний епос “Пісня про Роланда” (1100 р.) його особливості:

1) піднесений тон розповіді, який нагадує Гомера; 2) велика кількість батальних сцен, вони складають ⅔ усього тексту поеми; 3) наявність християнської фантастики, яка присутня у вигляді фантастичних образів і чудес; 4) наявність образів воїнів у рясі, які однаково добре володіють і “божим словом”, і мечем (образ єпископа Турпіна); 5) відсутність народних мас в поемі;

6) уславлення жіночих образів (образ Альди – нареченої Роланда); 7) сюжетна різноманітність: від сімейно-побутових зарисовок до фіксації важливих історичних подій і політичних проблем; 8) у пісні декілька разів згадується Київська Русь.

„Пісня про мого Сіда” (Іспанія) розповідає про події Реконкісти в Іспанії, де відважний рицар Сід громить двох мусульманських правителів і велику кількість їх воїнів. Сід уславився своєю сміливістю, великодушністю, любов’ю до батьківщини і відданості королю.Його особливості:

1) героїчне не відокремлене від повсякденного, тут наявний різноманітний життєвий фон і переважає оптимістичне світосприйняття;

2) майже всі дійові особи “Пісні...” – історичні постаті; 3) анти аристократичне спрямування; 4) важливе місце займає сімейно-побутова тематика – Сід не лише доблесний воїн і вірний васал, але й ніжний чоловік і батько; 5) у поемі відсутня ідея релігійної нетерпимості; 6) наявність у поемі широких описів мирного життя (не лише походів і битв); 7) фантастичний елемент у поемі слабший у порівнянні з “піснею про Роланда”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


17.12.2018; 21:34
хиты: 139
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
языки
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь