пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

50. Вимоги до вибору видів та форм занять у процесі моделювання педагогічної діяльності.

Аналіз доцільності вибору видів та форм занять у процесі моделювання педагогічної діяльності ми розпочнемо з визначення основних понять. Здійснення навчання вимагає знання і умілого використання педагогом різноманітних форм організації учбового процесу, їх постійного вдосконалення. В науці поняття «форма» розглядається як з позиції чисто лінгвістичної, так і з філософської. В енциклопедичному словнику поняття «форма» трактуюється як «зовнішній контур, зовнішній вигляд, контур предмета». Форма будь-якого предмета, явища або процесу обумовлена його змістом і у свою чергу чинить на нього зворотний вплив. У філософському словнику поняття «форма» визначається як внутрішня організація змісту. Саме форма відображає систему стійких зв'язків предмета. Форми організації навчання – це способи побудови учбової роботи в певному порядку об’єднання студентів і слухачів (потоково-масові, колективні, групові й індивідуальні) і тимчасовому режимі виконання (учбові заняття, самостійна підготовка).

Основними видами учбових занять виступають: лекції; семінари; практичні, лабораторні заняття та інші. Метою цих занять є легке, правильне та доступне викладання предмету. На лекціях студент знайомиться з теоретичним матеріалом, на семінарах більш обширно розглядає та готує цікавий, на його думку, матеріал з цього предмету. За допомогою практичних та лабораторних занять студент застосовує вивчений матеріал на практиці, чим закріплює отриманні знання з предмету. Колоквіум – це заключний етап навчання перед екзаменом. Колоквіуми перевіряють не тільки засвоєння матеріалу студентом з предмету, але й використання його на практиці. Колоквіуми відіграють важливу роль в оцінюванні знань студента.

Основною формою навчального процесу є лекція. Як правило, вона є елементом курсу лекцій, який охоплює основний теоретичний матеріал окремої або кількох тем навчальної дисципліни. У ній послідовно і концептуально викладається певна проблема, яка є відповідним елементом навчального курсу конкретного предмета. Її метою є розкриття основних положень теми, досягнень науки з питань, що розглядаються, з’ясування невирішених і дискусійних проблем, узагальнення досвіду роботи, подання рекомендацій щодо використання основних висновків з тем на практичних заняттях, що є основними формами навчальних занять, передбачених для засвоєння теоретичного матеріалу.


18.01.2018; 16:05
хиты: 132
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
мировая литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь