пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

29. Функції, види та структура педагогічного спілкування.

У психолого-педагогічній літературі знайшли відображення такі функції педагогічного спілкування:

• проективна (формулювання цілей спілкування, композиційна побудова змісту спілкування, прогнозування способів і видів комунікації);

• самопрезентаційна (демонстрування індивідуально-психологічних і соціально-психологічних властивостей особистості);

• інформаційна (прийом, зберігання та передавання інформації, обмін думками, індивідуальним досвідом тощо);

• мотиваційно-спонукальна (стимулювання активності суб'єкта спілкування, спрямування його на певні дії);

• контактна (емоційний контакт – встановлення єдності емоційних позицій педагога й учнів щодо змісту спілкування, пізнавальний контакт – розуміння ними індивідуальних особливостей і мотивів поведінки один одного, схожості поглядів на предметний аспект спілкування);

• соціально-перцептивна (сприйняття, пізнання і розуміння партнера);

• інтерактивна (встановлення відносин, вироблення спільної стратегії взаємодії, реалізація соціальних ролей);

• емоційно-ціннісна (емоційно-виразне передавання знань, прояв оцінних ставлень один до одного, переживання ситуації спілкування та реагування на емоційну напругу, викликання в суб'єкта спілкування адекватних емоційних переживань);

• регулятивна (регулювання поведінки учнів та власної);

• рефлексивна (оцінювання поведінки учасників спілкування, аналіз вербальної і невербальної інформації та процесу спілкування).

Педагогічне спілкування як вид діяльності має певну структуру. Аналіз наукових джерел дає можливість представити її як сукупність комунікативного, інтерактивного й перцептивного компонентів.

Комунікативний компонент спілкування є обміном науковою та навчальною інформацією між суб'єктами спілкування, а також думками, інтересами, почуттями. Провідна роль у вербальній комунікації належить усному мовленню: монологу (усна мова, що використовується педагогом у формі лекції, доповіді) та діалогу (мовленнєве спілкування двох або кількох суб'єктів). Паралельно з вербальним спілкуванням у педагогічному спілкуванні широко використовуються невербальні засоби: жести, міміка, інтонація, паузи, манери, зовнішність, діапазон, тональність, темп, сміх, плач, пантоміма тощо.Узгодженість вербальних і невербальних засобів сприймається як гармонія.

Істотну роль у педагогічному спілкуванні має розуміння педагогом емоційного стану учня (студента), його почуттів, настрою. Ця психологічна процедура називається емпатією, що означає співчуття, налаштування на спільну емоційну хвилю, прояв добрих почуттів.

Одним з елементів оптимального педагогічного спілкування є ідентифікація, тобто здатність педагога зрозуміти ту ситуацію, в якій знаходиться інший суб'єкт спілкування (учень, студент), "поставити себе на його місце", щоб подивитися його очима на те, що відбувається. Педагогічне спілкування виникає на основі спільних у його учасників: позиції, інтересу, змісту, способу дій. Воно не передбачає обов'язкової спільності усіх компонентів і виникає за спільності одного або двох із них. Якщо педагогічне спілкування містить всі компоненти усвідомленої дії з обох сторін, то його називають взаємодією або інтерактивним спілкуванням. Інтерактивний компонент педагогічного спілкування полягає в обміні не тільки знаннями, ідеями, але і впливами, взаємними спонуканнями, діями. Взаємодія може виступати у вигляді кооперації або конкуренції, згоди або конфлікту.

Перцептивний компонент педагогічного спілкування має прояв у сприйнятті один одного суб'єктами спілкування, взаємному вивченні й оцінюванні один одного. Це пов'язано насамперед зі сприйняттям зовнішнього вигляду, вчинків, дій суб'єкта спілкування та їх тлумачення. Сприйняття, як відомо, значною мірою є суб'єктивним, адже інформація сприймається суб'єктивно через органи чуття. Властивості самого процесу сприйняття також відрізняються різними проявами, на які впливає попередній досвід, стереотипи, які склалися, і суб'єктивні уявлення.

Залежно від того, реалізовано принцип суб'єкт-суб'єкт­ної чи суб'єкт-об'єктної взаємодії, спілкування постає як функціонально-рольове або особистісно-орієнтоване. Функціонально-рольове спілкування вчителя — суто ді­лове, стандартизоване, обмежене вимогами рольової по­зиції. Головна мета — забезпечення виконання певних дій; особисте ставлення педагога й учня не враховується й не виявляється.

Особистісно-орієнтоване спілкування вчителя передба­чає виконання нормативне заданих функцій з виявом осо­бистого ставлення, почуттів. Головна мета впливу — роз­виток учнів. Особистісно-орієнтоване спілкування — склад­на психологічна взаємодія. Як видно з його визначення, вчитель, який організує стосунки з учнями таким чином, спрямований не стільки на виконання нових завдань, скіль­ки на розвиток учнів за допомогою цих дій, форм роботи.


18.01.2018; 16:02
хиты: 107
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
мировая литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь