пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

13.Цілісний(послідовний, подієвий) шлях аналізу худ твору

У школі вже давно практикується аналіз художнього твору, що грунтується на повторному прочитанні і глибокому осмисленні в процесі його вивчення найважливіших ідейно значущих епізодів. Детально розглядаючи епізод за епізодом, розділ за розділом, учні поступово усвідомлюють задум твору, ідейно-естетичну концепцію митця.  Такий шлях аналізу ряд методистів називали цілісним. Його ще називають аналіз за розвитком дії, аналіз "услід за автором", послідовний аналіз.
Покажемо на прикладі, як учитель може спланувати систему уроків вивчення роману Олеся Гончара "Прапороносці", вибравши шлях аналізу за розвитком дії.
1-й урок. Підготовка учнів до сприймання твору: бесіда, яка допоможе виявити розуміння учнями роману в цілому і окремих його картин.
2-й урок. Розкриття ідейно-художнього змісту першої частини трилогії. Аналіз епізодів: Черниш і Козаков на чужій землі (розділи І - ІІІ), у бліндажі гвардії майора Воронцова; перше знайомство з Брянським (IV); "Значить наступ" (VIII - X); "Фронт щодалі глибше входив у гори" (XIII - XXI); бій у фільварку (XXIV - XXX).
3-й урок. Аналіз другої частини трилогії: прибуття у полк Шури Ясногорської (розділи I - V); "Хому Хаєцького фронтове життя мінило на очах у всіх" (розділи VI, IX, X); бій за Будапешт (ХІ - XXV).
4-й урок. Аналіз третьої частини трилогії: картина тріумфального походу визволителів землями Словаччини, Чехії навесні 1945 року (I - XVII); останні дні війни; Злата Прага вітає мужніх воїнів (XVIII - ХХХ). Ідейно-художнє значення трилогії.

 


15.06.2017; 23:46
хиты: 141
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
мировая литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь