пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

10.Метод лекції та історія його впровадження у шкільну практику.

Шкільна лекція-логічно послідовний виклад матеріалу вчителем, що застосовується у старших класах.Цим методом користуються при вивченні тих тем,що містять матеріал,невідомий чи мало відомий учням, або трохи при охопленні великої кілкості матеріалу.Лекції бувають оглядові,настановчі,підсумкові.У старших класах виклад біографії письменника часто подають шляхом лекції-нарису про життя митця слова.

Цей навчальний метод досить поширений у старших класах , де вчаться достатньо підготовлені учні, яким уже доступний аналіз і синтез художнього твору.Враховуючи вікові особливості , шкільна леккція може тривати 25-30 хв. Або й цілий урок.

Оглядова лекція охоплює своїм змістом узагальнення вивченого і удується на відомому учням матеріалі. Інколи оглядові теми вчитель подає шляхом лекції, де розповідає про життя і творчість письменників, на ознайомлення яких шкільна програма відводить малу кількість годин .

Допомагає в активізації пізнавальної діяльності учнів в процесі слухання лекції запис її плану, кладання тез або конспекту, заслуховування невеликих повідомлень чи рефератів учнів,виразне читання учнями уривків текстів творів.

Шкільна екція відрізняється від вузівської тим, що вона враховує рівень розвитку учнів, їхню психіку,мислення;вона проста за побудовою , хоч певною мірою наукова, бо охоплює основи наук.Важливі елемент структури шкільної лекції – це аналіз і оцінка; узагальнення і висновки. Вона відіграє велику роль у загальному розвитку школярів;дає можливість охопити досить широкий матеріал і викласти його за порівняно невеликий відрізок часу, прищеплює учням навики логічного мислення, привчає аргументувати свої твердження.

 


15.06.2017; 23:46
хиты: 166
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
мировая литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь