пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

35. Гумор і сатира у поетичній творчості С. Руданського, В.Самійленка, Л.Мартовича. Художні особливості,соціальна й антиколоніальна проблематика.

«Гумор Самійленка так само ясний, погідний і сонячний, як і його лірика; навіть його сатира, хоч гостра і колюча, не має в собі жала ненависті, не карає і не бичує, а показує фігури в гарно точенім кривім дзеркалі, з контурами хіба остільки крихту відмінними від дійсності, що випукліше маркує їх характерні прикмети (не конче навіть хиби в етичнім значенні). Він найбільше любується в політичній сатирі, може тому, що стріли сатири тут падають в абстрактні системи та програми більше, ніж у живих людей. Та його сатира робиться їдкою, майже жорстокою, коли доторкається поганих хиб власних земляків, їх неробства та трусливості («На печі»), їх патріотичного пустомєльства («Патріот Іван»); особливо у смілій своєю жорстокістю сатирі «Сон» його тихий звичайно гумор переходить майже в злобу, у крик хворої, зневаженої душі. Се одинокий твір Самійленка, у якім на його лиці нема ані сліду його звичайного, добродушно-іронічного усміху, одинокий гіркий стогін важкого обурення на безхарактерність і прострацію тих, що повинні б бути світочами народу. Та й тут, одначе, Самійленко зумів удержати себе в рамках об’єктивного змалювання речі і не дав ані на момент порвати й унести себе тому гіркому, болючому почуттю сорому, що сплодило сю сатиру. Гумореска має велику літературну традицію, починаючи від інтермедій, вертепної драми, творів «низового» бароко та яскравих доробків Є. Гребінки, М. Гоголя, Л. Глібова, С. Руданського, В. Самійленка. Воля, правда — то лише слова, а насправді в тоталітарній державі ці слова абсолютно суперечать життєвій правді. Можна було б сказати, що В. Самійленко висміює тоталітарний самодержавний лад Росії, однак ця його сатирична картина державного управління цілком може бути віднесена до будь-якого часу, навіть і до нашого.

У тій країні відсутня свобода слова, цензура «все черкає, все черкає» й не пропускає до друку вільної думки. Якщо ж хтось з письменників надрукує твір, у якому викривається сваволя, його з тріумфом відправлять до Сибіру.Вірш «Ельдорадо» мав кілька варіантів. В одному з них є строфа, де згадуються терористичні дії уряду.Проблемі показового й справжнього патріотизму В. Самійленко присвячує окремий вірш «Патріоти», у якому теж іронічно демонструє, як часто слова у людей розходяться із ділом.

 


15.06.2017; 23:36
хиты: 141
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
мировая литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь