пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

51. Програма конкретно-соціологічного дослідження : поняття, структура і функції.

Під програмою КСД розуміють документ, що вмішує методологічні та процедурні передумови наукового пошуку. В програмі КСД реалізується зв'язок між: соціологічними методами;

загально соціологічною теорією та соціальними фактами, що вивчаються; суб'єктом та об'єктом соціологічного пізнання;

структурними елементами, що складають програму;

дослідницькими групами та окремими виконавцями, що взаємодіють в процесі вивчення об'єкту;

дослідниками та практичними працівниками, що відпрацьовують рекомендації соціологів.

Програма КСД складається з двох частин (розділів): методологічної та процедурної. Методологічна частина починається з опису проблемної ситуації, де відбивається важливе завдання складання програми — визначення об'єкта та предмета дослідження. Потім формулюються цілі та завдання дослідження. Постановка завдань надає систематичності всьому дослідженню, дисциплінує дослідницький колектив. Цей етап дослідження неможливий без попереднього визначення та системного аналізу об'єкта. Окрім формулювання гіпотез програма включає вказівку способів їх підтвердження та перевірки. а тепер зупинимось більш детально на окремих структурних елементах.

Процедурна частина програми включає методику та техніку дослідження, тобто опис прийомів збору, обробки-та аналізу соціологічної інформації. Особливість соціологічних досліджень полягає в тому, що більшість висновків в них засновано на інформації, отриманій в результаті вибіркового обстеження. Це є можливим лише при дотриманні вимог репрезентативності. В програмі ці питання вирішуються шляхом визначення обсягу та характеру вибірки. Співвідношення вибіркової сукупності, яка є своєрідною моделлю об'єкта, з самим об'єктом (генеральною сукупністю) визначається в програмі з допомогою дослідно-статистичних та математично-статистичних методів. Поряд з програмою складається ще й робочий план дослідження.

5


18.05.2017; 14:08
хиты: 150
рейтинг:0
Общественные науки
социология
политическая социология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь