пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

50.Сутність конкретно-соціологічних досліджень та етапи їх проведення. Види конкретно-соціологічних досліджень.

Під КСД зазвичай розуміють систему логічно послідовних методологічних, методичних і організаційно-технічних процедур, підпорядкованих єдиній меті: отримати точні об'єктивні дані про соціальне явище чи процес, що вивчається. Розрізняють такі основні види конкретно-соціологічного дослідження: 1) за метою їх проведення: теоретичні, емпіричні; 2) за частотою проведення: разові, повторні (останнє може бути когортним, панельним і моніторинговим);

3) за глибиною вивчення проблеми: розвідувальні,описові,аналітичні; 4) за способом забезпечення репрезентативності: суцільне,локальне,вибіркове;

5) за масштабом проведення: міжнародне,загальнонаціональне,регіональне, галузеве. Монографічним є дослідження, спрямоване на вивчення певного соціального явища або процесу на одному об'єкті, який виступає представником цілого класу подібних об'єктів. При вибірковому дослідженні описується лише репрезентативна група.

Теоретичні дослідження спрямовані на глибоке узагальнення зібраного фактичного матеріалу та отримання на цій основі нового знання про об'єкт пізнання. Емпіричні дослідження спрямовані на розв'язання конкретної соціальної проблеми. Розвідувальне (або пілотажне, зондажне) дослідження — найпростіший вид соціологічного аналізу, який дозволяє розв'язувати обмежені завдання. По суті йде випробування інструментарію, тобто методичних документів: анкети, бланк-інтерв'ю, опитувального листа, карток спостереження, карток вивчення документів та ін. Найвагомішим видом соціологічного дослідження є аналітичне дослідження.

Описове дослідження — більш складний вид соціологічного аналізу. З його допомогою отримують емпіричну інформацію, яка дає відносно цілісне уявлення про соціальне явище, що вивчається.

Разове дослідження дає інформацію про стан об'єкта аналізу, про кількісні характеристики якогось явища або процесу в момент його вивчення. Таку інформацію називають статичною, оскільки віддзеркалює нібито моментальний "зріз" характеристик об'єкта і не дає відповіді на питання про тенденції його змін в часі. Повторне дослідження — це дослідження одного й того ж або різних контингентів, які проводяться декілька разів, через певні проміжки часу, в однакових або відмінних соціальних умовах. Головне в повторних дослідженнях — зіставленість досліджень. Повторні дослідження також діляться на: когортні, панельні і лонгітюдні. Об'єктом когортного дослідження с певна вікова група (когорта), яка залишається постійною в часі повторних досліджень. За умов панельного дослідження обстежуються одні й ті ж люди через однакові часові інтервали (через певну кількість років, за умов здійснення якогось соціального заходу тощо). Лонгітюдним називають дослідження, момент повторення якого визначається з врахуванням ґенези сукупності, що вивчається, тобто з досягненням цією сукупністю певної стадії свого розвитку.

Етапи конкретно-соціологічного дослідження

1. Розробка програми і робочого плану

Визначення предмета і задач дослідження, робочої гіпотези, методів дослідження, виконавців і строків

2. Підготовка до збору інформації

Розробка документів програмового збору інформації, пілотажне дослідження

3. Збір інформації

Спостереження, опитування, експеримент, вивчення документів

4. Обробка інформації

Перевірка, групування, зведення, обчислення відносних величин, побудова статистичних рядів, складання таблиць тощо

5. Оцінка результатів

Інтерпретація даних, формулювання висновків, оформлення звіту про дослідження, розробка пропозицій

6. Реалізація результатів дослідження


18.05.2017; 14:08
хиты: 143
рейтинг:0
Общественные науки
социология
политическая социология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь