пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

39. Соціальна сутність та функції праці. Особливості педагогічної праці.

СП- (соц..праці)- галузева соціологічна теорія, яка вивчає закономірності формування,функціонування і розвитку соціальних утворень у сфері праці і пов’язані з ним явища і процеси.

ЇЇ суб’єктом може бути лише людина, а об’єктом є елементи навколишнього світу. Найважливішим видом соціальної діяльності визнається трудова. Пріоритетний статус праця отримує завдяки тому, що вона створює цінності і здатна задовольняти різноманітні потреби людей.

Соціальна сутність праці реалізується в сукупності її соціальних функцій.

1. Функція створення матеріальних і духовних благ, суспільного багатства. Полягає у створенні в результаті праці благ і можливостей для задоволення людських потреб.

2. Функція складати основу суспільства і суспільного ладу.

3. Функція міри розподілу суспільного багатства, міри споживання.

4.Формування особистості , формування ціннісних установок, мотиваційної сфери,життєвих орієнтирів.

Класифікація праці. Змістовність праці.

Зміст праці визначає професію і рівень кваліфікації працівників, а характер – ступінь її соціального розвитку і перетворення на нагальну потребу. Закон відповідності характеру і змісту праці, тобто міри поєднання її сутності та форми, є основним законом соціології праці.

 Взаємодія змісту і характеру праці виявляється в існуванні різних її видів, як фізична й розумова, творча і репродуктивна, проста і складна, кваліфікована і некваліфікована, виконавська й управлінська, самоорганізована і регламентована праця

Своєрідність педагогічної професії полягає і в тому, що вона за своєю природою має гуманістичний, колективний і творчий характер.

Гуманістичний характер педагогічної професії. У цілісному педагогічному процесі вчитель виконує дві функції - адаптивну і гуманістичну. Адаптивна функція пов'язана з підготовкою учня до певної соціальної ситуації, конкретних запитів суспільства, а гумані' стична - з розвитком особистості вихованця, його творчої індивідуальності.

У праці педагога завжди є гуманістичне, загальнолюдське начало, яке скеровує її не лише на знання, а й на особистість вихованця.


18.05.2017; 14:08
хиты: 418
рейтинг:0
Общественные науки
социология
политическая социология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь