пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

28. Соціальна стратифікація: поняття та види. Середній клас: ознаки, функції. Соціально-стратифікаційні процеси в сучасному українському суспільстві.

Розглядаючи теоретичні концепції соціальної стратифікації, слід звернутися до праць П. Сорокіна з проблем соціальної стратифікації і соціальної мобільності. Введене ним у науковий обіг поняття соціального простору, справило значний вплив на розвиток методологічних засад вивчення цієї проблеми.

Соціальна стратифікація – це поняття, яке означає, по-перше, структуровану нерівність між різними соціальними спільнотами, верствами і групами людей; по-друге, систему ознак соціального розшарування, нерівності.

Конкретні форми соціальної стратифікації багатогранні та різноманітні. Основні з них такі : політична (влада), економічна (прибуток) і професійна (престиж).

Характеризуючи професійну стратифікацію, доцільно звернутися до поняття соціальної кар’єри як чинника досягнення високого професійного статусу для конкретної людини. Слід зазначити, що проблема соціальної кар’єри має велике значення в умовах формування ринку праці. Сьогодні ми говоримо про неї як про позитивний чинник, законному намаганні людини до професійного зростання й економічного добробуту

КЛАС СЕРЕДНІЙ — основна частина соціальної струк-тури суспільства з розвинутою ринковою економікою. Сере-дній клас складають дрібні та середні власники, фермери, мене-джери, державні службовці, вчені, лікарі, адвокати, тощо. Спільне, що їх об’єднує, — це саме проміжне становище між вищим та нижчим класами.

Наявність середнього класу визнається індикатором як рівня розвитку країни, так і її реальних перспектив.

Середній клас — неоднорідне утворення.У його структурі вирізняють три рівня (вищий, середній, ниж-чий «середній клас.

Основні критерії вирізнення середнього класу:

· економічна незалежність,

· професіоналізм,

· висока самооцінка, яка ґрунтується на усвідомленні представ-ником середнього класу своєї значимості в громадському житті1.

Узагальнено можна визначити кілька критеріїв виокремлен-ня «середнього класу». Зокрема,

· матеріальний (рівень прибутку, наявність рухомого та нерухомого майна);

· політичний статус (міра впливу на прийняття владних рішень різного рівня);

· потенціал соціальної мобільності;

· характеристики статусних аспектів способу життя (споживання, середовище проживання, дозвілля та ін.);

· характеристики соціального престижу

     Стратифікація  українського суспільства характеризується такими термінами: «поляризація» (зростаюча прірва між багатими і бідними) та «бразіліфікація» (особливий тип поляризації, що супроводжується вимиванням середнього класу при зростанні злиднів, безробіття, падіння рівня життя). Держава не заважає багатим збагачуватися. А бідним – бідніти.


18.05.2017; 14:08
хиты: 147
рейтинг:0
Общественные науки
социология
политическая социология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь