пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

21. Природа і суспільство. Взаємодія природних і соціокультурних чинників у сучасних умовах.

Соціологія вивчає суспільство як соціальний організм, як самокультурную систему, піддаючи аналізу його зв'язку з природою, його структурні елементи і т. д.

У широкому сенсі суспільство - це специфічна частина природи, матеріального світу, що представляє собою історично розвивається форму життєдіяльності людей. У вузькому сенсі його можна розглядати як певний щабель людської історії (суспільно-економічні формації, межфор-маціонние і внутріформаціонние історичні стадії і т. д.) або окреме, індивідуальне (конкретне) суспільство. Соціологія досліджує суспільство на різних рівнях його організації (від людського суспільства в цілому аж до малих груп), а також у різних просторових і часових рамках. Природа в широкому сенсі - все існуюче, весь світ в різноманітті його форм, синонім понять «матерія», «універсум», «всесвіт».

У вузькому сенсі під природою розуміється сукупність природних умов існування людського суспільства, тобто створені людиною матеріальні умови його існування.

У міру розвитку продуктивних сил людина, суспільство все більше підкоряли собі природу, використовували її в своїх інтересах, не замислюючись про згубні наслідки цього використання, наприклад, про те, що вирубка лісу для ріллі може призвести до її опустелювання, до втрати гумусу в грунті і в підсумку погіршення родючості землі. Хижацьким ставленням чоло-15 століття до природи зумовлена ??наявність таких глобальних проблем, як невозобновляемость природних ресурсів, катастрофічне забруднення навколишнього середовища та ін

Усвідомлення цих проблем та їх наслідків призвело до пере-оцінці ціннісної орієнтації відносин між природою і суспільством - від ідеї абсолютного панування над природою до ідеї партнерських відносин природи і суспільства, охорони природи та захисту навколишнього середовища.

Однак втілення в життя такої правильної самої по собі цілі пов'язане з рядом складнощів, що значною мірою пояснюється нерозумінням необхідності гармонії інтересів окремих груп і прошарків, які наживаються на експлуатації природи, і інтересів усього суспільства, між потребами та інтересами нинішніх поколінь і тими, хто прийде їм на зміну. Саме тому наприкінці XX в. різні форми масових рухів за збереження природи стали інтенсивно розвиватися, наприклад, соціальна екологія як область знання, яка вивчає різні аспекти взаємодії природи і суспільства.

 


18.05.2017; 14:08
хиты: 133
рейтинг:0
Общественные науки
социология
политическая социология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь