пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

49. Політичний тероризм і його різновиди.

Політичний тероризм – це незаконні погрози або застосування насильства проти цивільного населення, певних соціальних груп, уряду. До таких дій відносяться вибухи в місцях скупчення людей, вбивства мирних громадян, захоплення заручників, будівель і літаків, і кожне подібне злочин вчиняється групою осіб для здійснення власних корисливих цілей. Зараз політичний тероризм приймає інші форми, він може носити характер партизанської війни, або навіть виражатися у бойових діях, в які втягуються різні держави. Причому одна сторона конфлікту, яка оцінює себе як борців за ідею, прагне шантажувати уряди різних країн з метою досягнення своїх цілей, а їхні опоненти змушені припиняти дії злочинних угруповань, захищаючи конституційний і громадський порядок на ввіреній території.

За способами впливу на об’єкт, політичний тероризм доцільно поділяти на демонстративний та інструментальний. Суб’єкти інструментального тероризму прагнуть до досягнення винятково реальних змін у владних відносинах, шляхом нанесення фізичної шкоди. Демонстративний тероризм ж має на меті викликати емоційну реакцію в політичних опонентів, які є об’єктами терористичних актів. Оскільки емоційна сфера людської діяльності є найбільш давньою, одним із аспектів маніпуляції індивідуальною та масовою свідомістю можна вважати психологічний тероризм. Необхідно пам’ятати, що феномен символізації політичних процесів виникає в умовах формування глобальної інформаційної цивілізації. Політичний тероризм, як засіб влади має певну специфіку. Він, насамперед, полягає у використанні примусу для реалізації владної волі чи опору їй. З іншого боку, те, який саме різновид примусу використовується, так само впливає на характер та прояви політичного тероризму. 

Політичний тероризм, що використовує такий традиційний засіб як фізичний примус, можна назвати традиційним. Політичний тероризм, який не передбачає застосування фізичного примусу, натомість апелює до підсвідомого, чуттєвого, ірраціонального у людині, є нетрадиційним. Поява його характеризується та прослідковується низкою чинників, головними з яких є процес трансформації влади, всеохоплююча інформатизація світу, "віртуалізація" сучасного життя. За цих умов влада відмовляється від фізичного примусу як свого головного аргументу, натомість вдається до маскованих, прихованих форм впливу. А тому основним формами нетрадиційного політичного тероризму стають символічнийтероризм та інформаційні, психологічні й консцієнтальні війни, як форми прояву цього феномену.
Символічна війна розглядається як здатність здійснення у явному вигляді, оприлюднення, надання публічності, видимості, тобто офіційності, тому, що залишалося на індивідуальному, суб'єктивному рівні. Такий тероризм нерозривно пов'язаний із нав'язуванням в якості єдино легітимного певного світогляду, світобачення, цінностей, уявлень про соціальну та політичну реальність через вироблення їхніх номінацій.

Інформаційний війна – це всеохоплююча, цілісна стратегія, зумовлена зростанням значимості та цінністю інформації у питаннях командування, управління, політики, економіки та суспільного життя, де інформація розглядається, як окремий об'єкт, потенційна зброя чи вигідна мета та ведення бойових дій передбачається без фізичної участі людини.

У найзагальнішому вигляді психологічна війна – це спеціально організований та професійно здійснюваний вплив на свідомість, почуття та волю супротивника для досягнення політичних цілей.

Специфічною формою політичного тероризму єконсцієнтальна війна. Консцієнтальність походить від латинського слова conscientia – "свідомість" та пов'язана зі свідомістю. Відповідно, консцієнтальна війна – це війна на ураження свідомості.

Зазначимо, що така війна можлива у ситуації нового типу панування та новітніх технологій, що сформувався – поневолення свідомості. Воно полягає у тому, що у людини руйнують саму здатність здійсняти вибір та самовизначатися. У результаті консцієнтальної війни певні типи свідомості мають бути знищені, перестати існувати як такі. А носії цих типів навпаки можуть бути збережені, якщо вони відмовляться від форм свідомості.

 


09.05.2017; 20:33
хиты: 221
рейтинг:0
Общественные науки
политология
государственная политика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь