пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

31.Держава - основний інститут політичної системи. Теорії походження держави, її ознаки і функції

Держава- це особлива політико-територіальна організація суспільства, що володіє суверенітетом, спеціальним апаратом управління і примусу та здатна надавати своїм велінням загальнообов'язкової сили для всього населення країни, яка створюється для керівництва суспільством і виконання загальносуспільних справ.

Ознаки:1) наявністю державного суверенітету, тобто верховенства, повноти, єдності та неподільності влади всередині країни та її рівноправності і незалежності у міжнародних відносинах. 2) територіальною ознакою, яка характеризується наявністю певної території, обмеженої державним кордоном.3) наявністю публічної влади, яка поширюється на всіх людей, що перебувають на території держави. 4) наявністю системи права - загальнообов'язкових, формально визначених правил поведінки, що встановлені чи санкціоновані державою для регулювання найважливіших суспільних відносин і виконання яких забезпечується державним примусом;

5) наявністю податкової системи.6) наявністю державних символів

Основні функції держави:- економічна;- політична;- правоохоронна;- гуманітарна;- інформаційна;- охорони здоров'я населення;- оборонна та ін.

Патріархальна теорія (Аристотель, Р. Філмер, Н.К. Михайловський, М.Н. Покровський). Відповідно до цієї теорії держава І походить від патріархальної сім'ї, внаслідок її розростання: сім'я — сукупність сімей (селище) — сукупність селищ (держава).Теологічна теорія (Фома Аквінський) Грунтується на ідеї божественного створення держави з метою реалізації загального блага. Договірна (природно-правова) теорія (Ґ. Ґроцій, Б.Спіноза, Т.Гоббс, Дж.Локк, Ж.-Ж.Руссо, Я.Козельский, М.Радищев, І.Кант). Дана теорія ґрунтується на ідеї походження держави в результаті угоди (договору) як акта розумної волі людей. Органічна теорія (Г.Спенсер) ототожнює процес виникнення і Функціонування держави з біологічним організмом-держава, як й усяке живе тіло, грунтується на диференціації та спеціалізації. Теорія насильства (Є. Дюринг, Л. Гумплович, К. Каутський) пояснює виникнення держави як результат війн, насильницького підкорення одними людьми інших.Матеріалістична (класова) теорія (К. Маркс, Ф. Енгельс, В. Ленін) грунтується на тезі про економічні причини (наявність приватної власності) виникнення держави, які породили розкол суспільства на класи з протилежними інтересами.

 


09.05.2017; 20:33
хиты: 186
рейтинг:0
Общественные науки
политология
государственная политика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь