пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

40. Методика проведення переказів.

Переказ – це види роботи з розвитку зв’язного мовлення, що передбачає відтворення змісту висловлювання і складання тексту за готовим матеріалом. Переказ є одним із традиційних для школи видів роботи з розвитку зв’язного мовлення. Найчастіше навчальні перекази проводять 3-5 разів на чверть у 5-7 класах. Методика проведення докладного переказу передбачає:
1) читання тексту вчителем  слухання учнями,2) уточнення вчителем мовленнєвого завдання ( докладний переказ тексту) 3 розповідь про автора і твір , з якого взято текст( якщо в цьому є потреба)4) Читання вчителем або прослуховування грамзапису тексту(1-2 рази)5) визначення теми і основної думки висловлювання 6) аналіз змісту, структури, складання плану тексту7) З’ясування незнайомих слів і виразів, аналіз мовних особливостей тексту, засобів зв’язку між мікротемами, реченнями
8) переказування за планом тексту або його частин тексту
у доборі текстів для переказу необхідно дотримуватись принципу послідовного наростання труднощів. Зт цією метою слід пропонувати складніший за змістом і мовним оформлення текстовий матеріал, збільшуючи його поступовий обсяг, ускладнюючи додатковими завданнями. Тексти для переказів повинні відповідати вимогам літературної  мови, бути змістовним доступними тематично різноманітними й цікавими для дітей, зразковими щодо мовного оформлення. Тексти для переказів – зразки текстів різних типі в і стилів мовлення, найчастіше уривки з худ творів класиків з газет і журналів.


16.12.2016; 09:12
хиты: 185
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
языки
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь