пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

20. Значення і завдання вивчення морфології

Морфологія – розділ граматики, який вивчає особливості будови (морфемний склад) слів і творення їх форм. Засвоєння відомостей з морфології є передумовою підвищення орфографічної, пунктуаційної, стилістичної грамотності учнів, засобом розвитку їх мислення. Вивчення частин мови спрямовано на поглиблення знань учнів:

  • Про граматичне і лексичне значення слова;
  • Про особливості словозміни й словотворення в укр..мові;
  • Про синтаксичну функцію слів у мові.

Вивчення морфології маю практичну спрямованість, бо відкриває: можливості для розвитку мовлення учнів на основі засвоєння граматичних норм і правил; сприяє: засвоєнню правил слововживання, збагаченню словникового запасу учнів.

Завдання методики морфології полягає в тому, щоб забезпечити засвоєння учнями знань про істотні ознаки частин мови й вироблення вмінь і навичок:

  • Розпізнавати частини мови;
  • Визначати морфологічні форми слова;
  • Правильно і стилістично доцільно вживати слова різних частин мови, будувати тексти різних стилів і типів мовлення.

Специфічні принципи: вивчення частин мови у зв’язку з фонетикою, лексикою і словотвором, синтаксисом; вивчення системи відмінювання частин мови і словотвору у зв’язку з орфографією; зіставлення граматичних форм; вивчення частин мови на синтаксичній основі; вивч частин мови в поєднанні з розвитком зв’язного мовлення учнів.

Прийоми: морфологічний розбір слова як частини мови, постановка слова в потрібній формі, розмежування аналогічних слів, що належать до різних частин мови; заміна одних форм іншими, алгоритмізація, складання словосполучень і речень з певними формами слів;  спостереження над функціонуванням  паралельних  морфологічних форм, складання таблиць, заповнення їх прикладами, програмування (за К. Плиско)

Основні труднощі, пов*язані із засвоєнням частин мови: сплутування понять частина мови і член речення, визначення частиномовної належності слова у зв’язку з переходом однієї частини мови в іншу, помилки в розрізненні зовні схожих форм у межах однієї частини мови.

Кожна частина мови характеризується сукупністю семантичних, морфологічних, синтаксичних ознак. У процесі вивчення морфології потрібно звертати увагу не на ізольоване ознайомлення з окремими лексико-граматичними групами слів і їх формами, а на вивчення системи частин мови і їх форм шляхом усвідомлення синтаксичної ролі в будові словосполучення і речення.

Загальні відомості про частини мови можна вивчати, використовуючи метод розповіді, для опрацювання теоретичних відомостей застосовують такі методи: слово вчителя, бесіда, спостереження й аналіз мовних явищ, робота з підручником.

Для закріплення знань і вироблення граматичних вмінь, навичок використовують цікаві вправи, проблемні питання, нетрадиційні форми проведення уроків. Бажано використовувати таблиці, опорні схеми.


16.12.2016; 09:12
хиты: 890
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
языки
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь