пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

18.Види диктантів та методика їх проведення.

Диктанти належать до орфографічних вправ,які формують уміння писати слова з різними типами орфограм.За навчальною метою диктанти поділяють на навчальні ,контрольні,контрольно-навчальні.За особливостями сприймання тексту-слухові,зорові,зорово-слухові.За характером відтворення текствого матеріалу визначають текстуальні ,вибіркові,вільні,творчі диктанти й диктанти-переклади.За методикою організації –диктанти без пояснень,попереджувальні,з одночасним коментуванням,пояснювальні,»перевіряю себе».

До основних видів навчальних диктантів відносять слуховий попереджувальний диктант ,коментований диктант ,зорово-слуховий  попереджувальний,слухові та зорово-слухові пояснювальні диктанти ,диктант з письмовим обгрунтуванням,вибірковий,словниковий,вільний,творчий диктантт,графічний диктант,диктант-алгоритм,диктант-гіпотезу,диктант-тест і диктант інформаційної дії.

У практиці роботи найчастіше використовують попереджувальний,пояснювальний,коментований  і вибірковий диктанти.

Попереджувальний диктант  передбачає до запису тексту повторити орфографічні  правила,а потім аналізувати всі складні орфограми і зясовувати їх правопис,прослухавши диктант.Після цього текст записують і перевіряють.Попереджувальний диктант може бути слуховим і зоровим .

Коментований диктант передбачає пояснення правопису складних орфограм у процесі запису тексті.Методика його проведення ;учні під диктовку  записують текст.У цей час один і учнів за завданням учителя вголос називає слова із складною орфограмою,пояснює правопис.Цей диктант проводять на початку закріплення вивчених орфограм або якщо у тексті є складні випадки правопису слів.

Пояснювальний диктант;пояснення орфограм здійснюється після запису тексту.Учні записують текст,потім пояснюють орфограми окремо в кожному реченні,спираюись на орфографічні правила .

Вибірковий диктант;передбачає виписування з диктованого тексту тільки окремих слів,словосполучень або речень.Диктант може ускладнюватися іншими завданнями ;віднести виписані слова до певної правописної групи,розмістити слова в колонки,поставити вибрані слова в певній формі.Вибіркові диктанти можуть бути попереджувальні ,пояснювальні,творчі.

Вільний диктант-учні можуть записувати текст не дослівно,а з деякими змінами в доборі слів і побудові речень,зберігаючи при цьому основний зміст.Спочатку вчитель читає весь текст ,а потім диктує по два три речення без повторення ,а учні пишуть у вільному викладі.Після запису всього тексту учням пропонують самостійно перевірити написане.

Творчий диктант-тренувальні вправи творчого характеру.

Диктант-переклад-передбачає читання іноземною мовою,а запис укр.мово.Для його проведення учні повинні вільно володіти обома мовами.

Словниковий диктант може бути попереджувальним і пояснювальним,мати творчий характер,якщо рекомендувати учням змінити форму слова.

Диктант з додатковим завданням передбачає після запису тексту виконання письмового граматико-орфографічного завдання.

Диктант «пеервіряю себе» розрахований на свідоме письмо учнів,на вироблення навички контролювати себе.Один із учнів відповідаєна запитання,посилається на орфографічне правило,а учні виправляють помилки.Запитання може ставити після кожного записаного речення або після всього тексту.

Контрольний диктант проводиться з метою перевірити знання і навички учнів ,знайти прогалини й допрацювати матеріал.

Запис вивченого напамять тексту-вид вправ для зміцнення орфографічних навичок.Учитель добирає текст,виразно читає його на уроці і разом з учнями проводить граматико-орфографічний аналіз.Учні цей текст читають вдома й готуються до запису на уроці вивченого напамять тексту .


16.12.2016; 09:12
хиты: 147
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
языки
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь