пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

11. Вклад І. Огієнка в лінгводидактику.

У науковому доробку Івана Огієнка ( Митрополита Іларіона) особливе місце займають дослідження з питань розвитку культури та методики навчання української мови: «Історія української літературної мови» (1927), «Повстання азбуки і літературної мови у словян» (1937), «Граматичні основи укр літ мови»(1915) та ін.

І. Огієнко сприяв виходу багатьох журналів «Рідна мова», «Нове життя», «Нова думка», «Слово істини», «Віра і культура», «Наша культура». У першому номері мовознавчого часопису «Рідна мова» (1933р) У Варшаві опубліковано статтю І. Огієнка «Української літературної мови мусимо вчитися , щоб знати». За сім років свого існування цей часопис мав особливий вплив на поширення норм української літературної мови в Галичині.

У праці « Наука про рідномовні обовязки (рідномовний катехізис)» (1936р.) автор визначив поняття рідної мови, її роль у життінароду, нації і кожної людини. Учений показав нерозривність понять «рідна мова» і «народ», підкреслив їх взаємозалежність.

І сьогодні актуально звучить слова Огієнка: «Через те, що рідна мова-найголовніший грунт, на якім духовно зростає і цвіте нація, різномовна політика-це найголовніша політика всього народу, яку конче мусить знати кожний інтелігент, якщо бажає бути свідомим членом своєї нації, якщо бажає своєму народові стати сильною нацією.»

Огієнко визначив десять найголовніших мовних заповідей, свідомого громадянина. До таких обовязків належать: розмовляти в родині тільки українською мовою, на уроках і на перервах уживати тільки чисту літературну мову, виправляти один одному помилки й не ображатися на їх виправлення, культура народу зростає разом з національною свідомістю народу, виховувати себе на творах української літератури, особливо на тих, що змальовують ідею всенаціонального почуття, головне гасло: « У кожного народу одна літературна мова і вимова,один правопис».

З огляду на сказане автор визначив роль учителя рідної мови у формуванні молоді, розвитку суспільства, вказав на потребу в зразковій літературній мові вчителя, на необхідність збирати й знати діалекти, розвивати в дітей любов до української мови. Творчий доробок огієнка величезний. Він охоплює різні наукові сфери, та найголовніше в праця ученого-дослідження української мови ї її викладання, боротьба за чистоту й утвердження української літературної мови.

У роботі « Рідна мова в українській школі» ( 1917) Огієнко виклав погляди на викладання української мови в середніх школах, на побудову програми від 1 до 7 класу. Вчений радить подавати в старших класах основи старословянської мови, історію української мови, основи загального мовознавства, процес утворення літературної мови.


16.12.2016; 09:12
хиты: 165
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
языки
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь