пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Методи захисту від електричного струму

До основних способів захисту від ураження електричним стру­мом при дотику людини до частин обладнання, що проводять струм, відносять: ізоляцію, використання малих напруг, електричне розділення мереж, огороджувальні пристрої, попереджувальну си­гналізацію, блокування, засоби захисту, запобіжні пристосування.

Електрична ізоляція частин електричного обладнання, що проводять струм. Електроізоляція - це шар діелектрика або конс­трукція, виконана з діелектрика, яким покрита поверхня, що проводить струм, або відділені одна від одної частини, що частко­во проводять струм. Ізоляція перешкоджає проходженню через неї струму завдяки великому опору.

Використання малих напруг. При роботі з переносними елек­троінструментами (електродрель, електропаяльник та ін.), а та­кож з ручною переносною лампою при пошкодженні ізоляції і появі напруги на корпусі різко зростає небезпека ураження елек­тричним струмом. У цих випадках використовують малі напру­ги, тобто напруги не більше 42 В (ГОСТ 12.1.009-76). При на­прузі до 42 В струм, який проходить через тіло людини, є безпеч­ним.

Можливість забепечити недоступність до частин обладнання, що проводять струм, дають такі способи:

• розміщення обладнання на недоступній висоті.

• огородження струмоведучих частин обладнання.

Блокування.

Блокування за принципом дії поділяють на:

• електричне блокування - здійснює розрив кола спеціальними контактами, які встановлені на дверях огороджень, кришок і дверних кожухів;

• механічне блокування - використовується в електричних апа­ратах (рубильниках, пускачах, автоматичних вимикачах та ін.) і здійснюється за допомогою замків, що самі зачиняються, стопорів, защіпок та інших пристосувань, які зупиняють по­воротну частину механізму у відключеному положенні.

Попереджувальні засоби. Попереджувальна сигналізація (зву­кова, світлова)

Електрозахисні засоби. Засоби захисту, які використовують­ся в електроустановках, можуть бути умовно поділені на чотири групи: ізолюючі, огороджуючі, екрануючі і запобігаючі. Ізолюючі єлектрозахисні засоби ізолюють людину від частин обладнання, що проводять струм, або заземлених частин, а також від землі. Вони поділяються на основні і додаткові.


05.12.2016; 15:25
хиты: 134
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
охрана природы и лесоведение
охрана окружающей среды
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь