пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Вентиляція. Штучна вентиляція

Штучна (механічна) вентиляція, дає можливість очищувати повітря перед його викидом в атмосферу, вловлювати шкідливі речовини безпосередньо біля місць їх утворення, обробляти припливне повітря (очищувати, підігрівати, зволожувати тощо), більш цілеспрямовано подавати повітря в робочу зону. Окрім того, механічна вентиляція дає можливість організувати повітрозабір у найбільш чистій зоні території підприємства і навіть за її межами.

При штучній вентиляції повітрообмін здійснюється внаслідок різниці тисків, що створюється вентилятором. Вона застосовується в тих випадках, коли тепловиділення у виробничому приміщенні недостатні для постійного (протягом року) використання аерації, або коли кількість чи токсичність шкідливих речовин, які виділяються у повітря приміщення є такою, що виникає необхідність постійного повітрообміну незалежно від метеорологічних умов навколишнього середовища.

Загальнообмінна вентиляція забезпечує створення необхідного мікроклімату та чистоти повітряного середовища в усьому об'ємі робочої зони приміщення. Вона застосовується для видалення надлишкового тепла за відсутності токсичних виділень, а також у випадках, коли характер технологічного процесу та особливості виробничого устаткування виключають можливість використання місцевої витяжної вентиляції.

Основні схеми організації повітрообміну при загально обмінній вентиляції :

  • Привлив зверху і витяжка знизу
  • Приплив і витяжка зверху
  • Приплив знизу, витяжка зверху
  • Приплив і тяжка знизу

Перші дві схеми доцільно застосовують, коли припливне повітря в холодний період року має температуру нижчу температури приміщення. Нині дві схеми рекомендують використовувати тоді, коли припливне повітря в холодний період року підігрівається і його температура вища температури внутр.повітря.

В системі припливно-витяжної вентиляції можливе використання не лише зовн.повітря, а й повітря самих приміщень після його очищень – це називається рециркуляцією.
Місцева вентиляція може бути : припливною, витяжною.

 


05.12.2016; 15:25
хиты: 136
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
охрана природы и лесоведение
охрана окружающей среды
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь