пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

терміни


Технічне редагування- це процес, що втілює в матеріалі художній і графічний задум видання.
Гарнітура-це набір накреслень шрифтів, що мають загальні стильові особливості та різні деталі рисунку знаків.
Кегль- це розмір висоти літери, включаючи нижні і верхні виносні елементи у цієї букви або знаку.
Титульний аркуш-це сторінка на початку книги,на якій розміщені основні відомості про видання.
Колонтитул- заголовкові дані що розміщуються над текстом або під текстом кожної сторінки книги, газети, журналу.
Сигнатура- символ або ряд символів, унікальний ідентифікатор об'єкта, предмета чи документа
Колонцифра- порядковий номер сторінки книги, журналу, газети та інших друкованих видань, що розміщується у верхній або нижній частині кожної сторінки (шпальти), найчастіше в зовнішньому куті.
Інтерліньяж - міжрядковий пробіл, відстань по вертикалі між двома базовими лініями рядків. Вимірюється в пунктах і складається з кеглю шрифту і відстані між рядками. Деякі комп'ютерні програми використовують термін міжрядковий пробіл/
9.Кернінг - процес зміни розмірів міжбуквених пропусків (інтервалів) між сусідніми буквами для поліпшення зовнішнього вигляду і легкості читання тексту.
10.Шмуцтитул - окрема сторінка, де поміщають заголовок частини, розділу чи розділ книги, а деколи окремих творів, які входять у збірник. 
11.Контртитул - додатковий титул, як правило, в багатотомних чи перекладених виданнях.
12.Авантитул -  перша сторінка книжкового блоку, один з титульних елементів декоративно-композиційного призначення, який з’являється у книзі, як правило, за наявності контртитулу або фронтиспису; містить деяку частину вихідних даних: видавничу марку (або назву видавництва), або марку серії, рідше — епіграф, присвяту, лозунг; називається також фортитулом, або вихідним аркушем.
13.Фронтиспис - ілюстрація, розташована перед титульним аркушем книги на лівій сторінці.
14.Форзац - це однозгинний аркуш паперу, скріплений з першим і останнім зошитами блока і призначений для з'єднання блока з палітуркою.

Пагінація-порядкова нумерація сторінок твору друку. Для позначення номерів сторінок застосовують колонцифри, що розташовуються вгорі або внизу сторінки. П. називається також загальна кількість сторінок в творі друку, включаючи окремі листи, карти, додатки і т.д.
Примітки- додаток до якого-небудь твору, що містить пояснення до нього або відомості про його автора.
Зміст- структурування тексту.
Виключка- вибір способу розташування рядків абзацу по горизонталі — застосовується до всього абзацу, незалежно від кількості виділених символів.
Абзац- це фрагмент тексту, обмежений символом абзацу . Абзац, так само як і символ, є об'єктом форматування. Символ абзацу (або маркер абзацу) - недрукований символ, який містить всі параметри форматування відповідного абзацу.
Авторський оригінал- це текстовий і ілюстраційний матеріал, підготовлений автором (колективом авторів) до передачі у видавництво для підготовки до видання.
Редакційний висновок-  створений редактором офіційний видавничий документ, який є результатом ретельного аналізу авторського рукопису і містить максимально об'єктивну характеристику позитивних та негативних рис твору, а також рекомендації видавцеві щодо доцільності подальшої роботи над рукописом.
А́втор (лат. auctor — творець) — це фізична особа, творчою працею котрої створено твір.Автор є творцем художнього або публіцистичного твору, наукового дослідження, проекту, винаходу, вигадником, письменником, композитором, винуватцем чого-небудь.
Верстання — це процес формування(монтажу) книжкових, журнальних та газетних сторінок заданого формату з підготовленого складання різних видів текстів та ілюстративного матеріалу. Це один з основних процесів поліграфічного виробництва, в результаті якого друковане видання набуває завершеного вигляду.
Фальцювання, фальцовка (нім. falzen — «згинати») — технологічний процес згинання, складання в певному порядку, послідовності друкованого паперового аркуша. Робиться на спеціальних машинах на матеріалі щільністю до 200 г/м².
Прапорцева верстка заголовка – заголовок, що розміщується над більшою кількістю колонок, ніж їх забирає матеріал, до якого він належить; використовують тоді, коли хочуть підкреслити актуальність і важливість порівняно невеликого матеріалу.
ЗАВИСЛІ РЯДКи - Дефект форматування абзаців та сторінок документа, що полягає у розташуванні на різних сторінках тексту і його заголовка, першого чи останнього рядка абзацу й решти абзацу, а також випадок, коли останній рядок абзацу менший від абзацного відступу
Розрядка - збільшення проміжків між літерами слова
Шпа́льта (нім. Spalte), в поліграфії — скомпонована частина набірної форми, що включає в себе заголовки, кліше, колонцифри, формули та інші елементи, що дає на папері відбиток сторінки видання — газети, журналу, книги; часто під шпальтою розуміють сторінку видання.
Втяжка – це початковий текстовий фрагмент, зверстаний вужчим форматом, ніж решта матеріалу, покликаний привернути увагу читача.
Спуск -  відступ на початковій сторінці без полів від верхнього краю до початку зображення.
 Шпальта — частина сторінки видання, відокремлена по вертикалі проміжками чи лініями
Втяжка – це початковий текстовий фрагмент, зверстаний вужчим форматом, ніж решта матеріалу, покликаний привернути увагу читача.
Офсе́тний дру́к — спосіб непрямого плоского друку, при якому фарба з не прямого картріджа передається на папір через проміжний, офсетний циліндр. Офсетний друк — найрозповсюдженіший вид виробництва друкованої продукції.
Високий друк — типографський друк, один з основних способів поліграфічного розмноження тексту й малюнків, при якому друкуючі й пробільні елементи на формі розташовані у різних рівнях (не в одній площині), друкуючі — вище (25.1 мм.), а пробільні — нижче (20,5 мм.).
Флексографі́чний друк (від лат. flexibilis — «гнучкий» і грец. graphein — «писати», «малювати») — спосіб високого друку з використанням гнучких фотополімерних форм і швидкосохнучих рідких фарб.
Рубрика - відокремлена складова частина видання
Рубрика — слово або частина тексту, яка традиційно написана або надрукована червоним чорнилом з метою її виділення. В англійській мові «rubric» (рубрика) — слово, яке запозичене з латині й означає червону охру або червону крейду; таке виділення з'явилося у середньовічних манускриптах приблизно у 13 столітті. Таким чином, червоні літери використовувалися, щоб виділити початкові літери (зокрема псалмів), заголовки частин текстів або імена релігійної значущості. Ці виділення, відомі як рубрикація, були окремим етапом виготовлення манустрипту.
Трафаретний друк (шовкогра́фія) — друк через форму, яка виконана на спеціальній сітці. Відбиток створюється в результаті продавлювання фарби крізь друкувальні елементи форми на задруковуваний матеріал у процесі руху ракеля по формі. Трафаретний друк принципово відрізняється від основних способів друку: високого, плоского, глибокого.
Тамподрук  це глибокий непрямий друк, різновид офсетного друку, при якому зображення (логотип) переноситься з друкарської форми (кліше) на виріб з допомогою силіконового тампона. Можливий друк в один, два, три кольори. Більш економний спосіб друку на кераміці, але забезпечує меншу, ніж деколь, механічну міцність при друці на кружках, попільничках, тарілках. Ідеально підходить для нанесення на складні поверхні. Це можуть бути ручки, запальнички, сувенірнапродукція. Дозволяє наносити зображення практично на будь-який вид поверхні (в тому числі на гладкі, рельєфні поверхні та такі, що погано вбирають фарбу) — пластик, скло, дерево, метал. Дана технологія передбачає виготовлення кліше, її доцільно застосовувати при тиражах понад 50 примірників.
Цифровий друк  передача відбитка через змінну друкарську форму, що керується комп'ютером, на задруковуваний матеріал. На відміну від офсетного, цифровий друк виконується без застосування формних процесів.
Цифровий друк вважають одним із найперспективніших. Його частка у виготовленні поліграфічної продукції до 2015 за різними оцінками складатиме до 20%. Саме на базі цифрового методу друку розвивається широкоформатний друк, основні складові продукції якого - це плакати і постери на вулицях, в вітринах магазинів та на виставкових стендах. Крім «торгово-рекламної» продукції до продукції широкоформатного друку відносять різну картографічну інформацію, презентаційні матеріали (лекційні плакати, схеми тощо) і навіть високохудожні витвори (за допомогою широкоформатного друку відтворюють картини для виставок). Іншими словами, продукціяширокоформатного цифрового друку займає доволі широкий сегмент на ринку поліграфічної продукції.
Глибокий друк один з видів друку з використанням друкарської форми, на якій друкуючі елементи знаходяться глибше по відношенню до пробільних . Від плоского і високого друку відрізняються тим, що товщина шару фарби на одному відбитку може змінюватися від десятків до сотень мікрометрів, тоді як зазвичай цей показник стабільний і становить близько 1 мікрометра. Така особливість технології забезпечує рельєфність елементів зображення, які виступають над поверхнею паперу.
Типографіка мистецтво оздоблення друкарського тексту. Включає в себе мистецтва
шрифтового дизайну, тобто створення символів літер та цілих шрифтів;
шрифтового оздоблення, тобто модифікації та декорування малюнків літер;
верстки, тобто вибору шрифту, параметрів набору, способів розміщення на площині та компонування з іншими елементами.
Належить до фахової сфери відповідно шрифтових дизайнерів, графіків, типографів та верстальників. Цифрові технології зробили це мистецтво доступним широкому загалу.
До питань типографії відносять також прийняті для певної мови традиції використання розділових та службових знаків, розмір проміжка, прийнятну частоту переносів тощо.
Формат видання-  розмір готового видання, що визначається шириною і довжиною сторінки видання у міліметрах чи шириною і довжиною аркуша паперу видання в сантиметрах із зазначенням частини, яку займає на ньому сторінка видання
Текстівка — підпис під ілюстрацією у виданні.
Виноска — примітка чи бібліографічне посилання, розташоване внизу сторінки поза текстом.
Засічка — визначення немає.
Курсив — написання шрифту, коли основні штрихи нахилені справа наліво зверху донизу.
Шпація — друкарський матеріал (металеві пластини різної товщини).
Видання — друкований виріб, що призначений для розповсюдження вміщеної в ньому інформації, пройшов редакційно-видавниче оброблення, поліграфічно самостійно оформлений та має вихідні відомості.
Книга-- Книжкове видання обсягом понад 48 сторінок.
Обкладинка - це тверда покришка готового видання, що представляє собою сукупність палітурної кришки, приклеєних до неї форзаців, марлевих клапанів і окантовочного матеріалу.

Палітурка або оправа (англ. hardcover) — цупка, захисна обкладинка книжки, зазвичай виготовлена з покритого з матерією картону, коленкору, важкого паперу, та рідше зі шкіри, з'єднана за допомогою подвійних аркушів паперу (форзаців) з книжковим блоком.
Прографки — заголовки горизонтальних і вертикальних граф основної частини; (ТІЛЬКИ ТАКЕ БУЛО)
ОРИГІНАЛ У видавничій справі — текстовий або графічний твір, який пройшов редакційно-видавниче опрацювання і підготовлений для виготовлення друкарської форми
Маке́т (фр. maquette — масштабна модель, італ. macchietta, зменшувальне від macchia) — модель об'єкта в зменшеному масштабіабо в натуральну величину, позбавлена, як правило, функціональності представленого об'єкта.
Видавни́ча проду́кція — сукупність різноманітних за формою, змістом, зовнішнім виглядом, обсягом, характером інформації, структурою, періодичністю та призначенням видань, призначених до випуску або випущених видавцем (видавцями) за певний часовий період.
 Видавнича специфіка  — супровідний до оригіналу видання документ, у якому зведено всі вказівки щодо відтворення оригіналу у вигляді друкованого видання (технічні умови для набору, особливості верстки, друку й брошурувально-палітурних процесів)
Видавничий оригінал це авторський оригінал саме його редакційно-видавничої обробки, доповнений оригіналами зовнішнього оформлення і розмічений для поліграфічного виконання; вона має видавничу специфікацію, у якій вказані техніко-технологічні параметри майбутнього видання.
Видавнича специфікація - це технологічний документ, у якому вказуються: автор і назва видання, обсяг, формат, тираж, докладні вимоги до складання і верстки, кількість графічного та ілюстративного матеріалу, подаються дані про папір і матеріали, друкарські та палітурні процеси.
Видавничий оригінал - це твір, який пройшов редакційно-видавниче опрацювання, підписаний в набір або друк керівництвом видавництва і підготовлений до здачі на поліграфічне підприємство.
Виділення в тексті - це виокремлення певних елементів тексту, на яких треба звернути увагу (шрифтові та нешрифтові).
Вихідні відомості - сукупність даних, які характеризують видання та призначені для інформування користувачів, бібліографічного обробляння і статистичного обліку.
Відступи - проміжок на початку рядка(абзацний…).
Віршований текст - особлива форма ритмічного мовлення,що членується на віршовані рядки.
Внутрішня структура видання - елементи книги, що розкривають інформацію, що утримується в ній. До них відносяться: текст, ілюстрації і декоративні прикраси.
Додатковий текст - текст, що мас довідково-пояснювальний характер і займає невеликий обсяг видання
Зміст - додатковий текст, що містить послідовний перелік заголовків рубрик видання із зазначенням сторінок видання на яких вони починаються
Зовнішнє оформлення-це вироблення художньої форми засобами художнього конструювання макетів зовнішнього  оформлення книги
Зображальний оригінал - оригінал, що містить інформацію у вигляді одно- чи багатоколірного зображення.
Кінцева сторінка - остання сторінка видання чи його рубрики
Неперіодичне видання - видання, що виходить одноразово і продовження якого не передбачене
Обліково-видавничий аркуш - це одиниця виміру обсягу власне авторського, а також доданого видавництвом іншого текстового чи ілюстративного матеріалу, куди входить вся службова частина видання, окрім рекламного.
Авторський аркуш– це умовна одиниця виміру обсягу створеного автором (упорядником, перекладачем) оригіналу, що дорівнює 40 тисячам знаків прозового тексту з урахуванням розділових знаків та проміжків між словами або 700 рядкам віршованого тексту, або 3 тисячам см кв. площі ілюстративного матеріалу. 
Обсяг видання- це його кількісна характеристика, виражена певним числом аркушів, сторінок чи колонок.
 Поля- незадруковані ділянки вздовж периметра сторінки видання
Проект оформлення видання- проект, що описуэ структуру видання та його характеристики
Серійне видання - видання, що є частиною серії; її окремий випуск
Система рубрикації -  це поділ тексту на логічні складові частини, які графічно відокремлюються одна від одної. 
Спускна сторінка- початкова сторінка, що починається зі спуску Спуск - відступ на початковій сторінці без полів від верхнього краю до початку зображення
Стандарт - нормативний документ, заснований на консенсусі, прийнятий визнаним органом, що встановлює для загального і неодноразового використання правила, настанови або характеристики щодо діяльності чи її результатів, та спрямований на досягнення оптимального ступеня впорядкованості в певній сфері.
Титульні елементи – До обов’язкових титульних елементів належить титульний аркуш та, звичайно,зворот титульного аркуша. Факультативними елементами вважаються авантитул, контртитул, фронтиспис та шмуцтитули. Серед всіх вище зазначених елементів титульної групи у виданні присутній лише титульний  аркуш та зворот титульного аркуша.
Умовний друкований аркуш - умовна одиниця обсягу видання, що дорівнює друкованому аркушу форматом 60x90 см та призначена для розрахунку й порівняння друкованого обсягу видань різних форматів.
Фізичний аркуш - дорівнює половині паперового аркуша при стандартних форматах (у см) 60×84, 60×92, 70×92, 70×108, 84×108 та близьких до них. При друкуванні з одного боку паперовий аркуш містить один фізичний друкований аркуш. При друкуванні з двох боків паперовий аркуш містить два фізичних друкованих аркуші.
Формат видання-розмір готового видання,що визначається шириною і довжиною сторінки видання у міліметрах чи шириною і довжиною аркуша паперу видання в сантиметрах із зазначенням частини, яку займає на ньому сторінка видання.
Формат набору - Формат набору (до 85 мм) – 1 кегельна (дорівнює кеглю складання)
Формат набору (від 89 до 106 мм) – 1,5 кегельних
Формат набору (більше 110 мм) – 2 кегельних

 

 

 

 


02.12.2016; 18:33
хиты: 608
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
журналистика; сми
журналистика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь