пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

65.Брошурувально-палітурні видавничі процеси.

Брошурувально-палітурні процеси — це процеси, що завершують поліграфічне виробництво, у результаті яких отримують із віддрукованих аркушів журнали, брошури або книги в обкладинці чи палітурці. Брошурувально-палітурні процеси включають: фаль- цювання, підбирання, зшивне або незшивне cкріплення книжково-журнальних зошитів, покривання обкладинкою, обрізування блока, вставлення в палітурку тощо. До брошурувальних процесів відносять виготовлення зошитів із задрукованих аркушів, їх комплектування у блок, скріплювання блока, покривання його (за потреби) обкла- динкою та обрізування. Операції підготовлення книжкового блока до з’єднання з палітуркою, виготовлення палітурки та вставляння книжкового блока в палітурку називаються палі- турними процесами. Висікання, тиснення, заокруглювання кутів палітурки, ламінування тощо відносять до оздоблю- вальних процесів. Випуск видань в обкладинці дешевший, ніж видань у палітурці не тільки за рахунок зменшення затрат на мате- ріали, а й тому, що при виготовленні видань в обкладинці можуть використовуватися продуктивніші поточні лінії. На початковій стадії брошурувально-палітурних про- цесів, незалежно від способу комплектування і типу зовніш- нього покриття, виконуються одні й ті самі технологічні процеси фальцювання і комплектування, скріплення і конт- роль якості блоків. Спочатку розглянемо однакові для всіх книжкових ви- дань операції фальцювання, а потім — ті, що характерні для кожного способу комплектування і типу зовнішнього покриття.

Фальцювання. Загальною операцією для всіх видів скріплювання блоків (не враховуючи зіштовхування, під- різування і розрізування відбитків на частини) є фальцю- вання аркушів для отримання зошитів. Коли видання друкується на рулонних машинах, то фальцювання виконується у фальцапаратах, а якщо на арку- шевих — можуть використовуватися фальцювальні машини трьох типів: ножові, касетні та комбіновані або фальцюван- ня вручну. У разі однозгинного фальцювання в зошиті буде 4 сторінки, двозгинного — 8 сторінок, тризгинного — 16, чотиризгинного — 32. У виробництві книжкових видань застосовують пер- пендикулярне, паралельне і скомбіноване фальцювання, при перших двох кожен згин перпендикулярний або паралель- ний попередньому; при скомбінованому фальцюванні пара- лельні та перпендикулярні згини чергуються. У більшості ви- падків використовується перпендикулярне фальцювання, оскіль- ки при його застосуванні, співвідношення сторін паперового аркуша не змінюється або змінюється незначно.

Комплектування блоків підбиранням. Після фаль- цювання зошити пресують з метою обтискування згинів. У процесі пресування із зошитів витискають повітря і вони стають плоскішими. Наступна операція полягає у підбиранні всіх зошитів майбутнього книжкового видання й у розташу- ванні їх у необхідному порядку, тобто так, як вони будуть розміщені в книзі. При малих тиражах комплектування блока може вико- нуватись вручну, але у разі значного завантаження під- приємства застосовується машинний спосіб. Після комплектування блоки пресуються, пакуються або зв’язуються у пачки, укладаються на піддонах в очіку- ванні подальшого оброблення. При застосуванні агрегатів і поточних ліній комплектувальна машина приєднується до автомата незшивного клейового чи зшивного скріплення і до блокооброблювальних агрегатів.

Виготовлення обкладинок. За типами відповідно до СОУ 22.2-02477019-15:2010 "Поліграфія. Обкладинки та палітурки. Типи" обкладинки бувають прості і складені. До простих віднесено обкладинки для покривання блока накиданням (тип 1), для звичайного покривання блока: без клапанів (тип 2.1), з клапанами (тип 2.2), для покривання блока врозпуск (тип 3); до складених віднесено обкладинки з обкантованим корінцем (4.1), з обкантованим корінцем та суперобкладинкою (тип 4.2). СОУ 22.2-02477019-15 дає змогу детально ознайомитись із конструкцією обкладинок і матеріалами, що використовуються для їх виготовлення.

Зшивне скріплення блоків. Як і у випадку видань в обкладинці зі зшиванням блоків нитками, можна вико- ристовувати три варіанти: позошитне зшивання блоків нит- ками, зшивання нитками з відступом і скріплення зошитів термонитками.

Виготовлення палітурок. За типами, відповідно до СОУ 22.2-02477019-15 "Поліграфія. Обкладинки та палітур- ки. Типи", палітурки бувають складені (тип 5), суцільні: зви- чайні (тип 6.1), "інтегральні" (тип 6.2), суцільнокриті (тип 7), з накладними боковинами та накладним корінцем (тип 8), з накладними боковинами та обкантованим корінцем (тип 9). У складених палітурок тканинним буває тільки корі- нець, а картонні боковини покривають, як правило, папером чи палітурним матеріалом на паперовій основі. Палітурки типу 6 виготовляють з тонкого гнучкого і висококаландро- ваного картону з гладкою лицьовою поверхнею, з тканини або з полівінілхлоридного пластикату; за конструкцією вони нагадують обкладинки, але з блоком з’єднуються не в корінці, а за допомогою форзаців. Суцільнокриті палітурки складаються з чотирьох деталей: двох картонних боковин, відстави і покривного матеріалу. У якості останнього може використовуватись палітурна тканина, матеріал на паперо- вій і нетканій основі, а також відбитки з припресованою полімерною плівкою.

Покривання суперобкладинкою. Завершальною тех- нологічною операцією є покривання книг суперобкладин- кою, яке здійснюють вручну або на відповідних автоматах. Машина може виконувати попереднє підрізання супер- обкладинок перед їхнім фальцюванням, у результаті якого утворюється два згини для корінця книги і два для боковин палітурки, після чого виконується операція покривання.


02.12.2016; 18:28
хиты: 147
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
журналистика; сми
журналистика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь