пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

3.Поняття про типографіку

Типографіка – система оформлення книжкової продукції, набір і верстка друкованого видання. Останнім часом усе частіше її розуміють як художню графіку, яка використовує поліграфічні засоби, елементи оформлення (лінійки, орнаменти, знаки) і шрифти для вирішення проблеми оптичного сприйняття тексту читачем. Типографічне мистецтво може бути охарактеризоване як мистецтво правильно розподіляти матеріал, що друкується, відповідно до конкретних цілей, тобто розташовувати літери, установлювати пробіли і підбирати шрифт таким чином, щоб максимально полегшити читачу розуміння тексту.

 Типограф вибирає шрифт, установлює формати, набирає і верстає, тобто формує елементи наборної форми зі складових елементів сторінки. Просторова орієнтація тексту – ключовий і найбільш творчий момент діяльності.

Таким чином, типографіка зв'язана з поняттями «шрифтова графіка», «шрифтове оформлення», «мистецтво шрифту», «композиція друкованого твору», «верстка друкованого видання» тощо. Це значить, що з однієї сторони вона входить у коло графічних мистецтв, а з іншої відноситься до області техніки і технологій поліграфічного виробництва. Сферою застосування типографіки є друкована продукція, наружна реклама, система корпоративної ідентифікації, мультимедійні видання, веб-сторінки і сайти, банери тощо.

Типографіка – це одна із самих експериментальних областей графічного дизайну, а шрифт залишається основою будь-якого успішного дизайн-проекту. Типографіка кольору – це візуальні, історичні і психологічні сполучення асоціативних полів, які визиваються визначеним шрифтом або кольором, їхньою комбінацією.


02.12.2016; 18:28
хиты: 138
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
журналистика; сми
журналистика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь