пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

31. Риси імпресіонізму в прозі І.О. Буніна. Концепція кохання в творчості письменника. Оповідання «Легкий подих», «Сонячний удар», збірка «Темні алеї»

 У досить ранньому віці Б. відчув потяг до мистецтва. З дитячих років він захоплювався музикою і живописом, а в юності до нестями мріяв стати художником. Цією особливістю мистецької вдачі до певної міри визначається тяжіння письменника до імпресіоністичної естетики. Імпресіонізм ( враження) - напрям у мистецтві останньої третини XIX ст. Утворився у французькому живописі 1860-1870 згодом поширився на скульптуру, музику, театр., імпресіоністичні елементи простежуються також у прозі А. Чехова, І. Буніна та ін. Стрижнем «імпресіоністичного» художнього бачення є «культ враження” Свій творчий шлях І. Бунін розпочав з написання віршів.

1897 р. його оповідання були надруковані окремою збіркою, після чого письменник кілька років майже не публікував прозових творів, обмежуючись виданням окремих віршів та перекладів. То був період вільних мандрів, необхідний йому не лише для того, аби набратися нових вражень, а й для того, щоб сформувати засади власної художньої мови.

Тема кохання у творах Буніна вперше в історії російської літератури відкриває не тільки платонічну, а й тілесну сторону любовних відносин. Письменник намагається у своїй творчості співвіднести те, що діється в серці людини, з тими, вимогами, які пред'являє до нього суспільство, життя якого побудована на відносинах купівлі-продажу і в якому нерідко на перший план виходять темні дикі інстинкти. Проте інтимної сторони відносин між людьми автор стосується з надзвичайним тактом.

Тема кохання у творах Буніна - це перше смілива заява про те, що далеко не завжди тілесна пристрасть приходить після пориву душі, що в житті часом трапляється і навпаки. Приміром, так трапляється з героями його оповідання "Сонячний удар". Іван Олексійович у своїх творіннях описує любов у всій її багатогранності - то вона постає в образі великої радості, то обертається жорстоким розчаруванням, одночасно є і навесні, і восени в житті людини.

Тема любовних трикутників у творчості І. Буніна

Іноді тема кохання у творах Буніна розкривається з іншого боку, в них показується одвічна проблема любовних трикутників (чоловік-дружина-коханий). Яскравими прикладами таких розповідей можуть послужити "Кавказ", "Іда", "Вродливіша сонця". Шлюб в цих творіннях стає непереборною перешкодою на шляху до омріяного щастя. Саме в цих оповіданнях вперше виникає образ любові як "сонячного удару", який знаходить свій подальший розвиток у циклі "Темні алеї".

"Темні алеї" - найвідоміший цикл оповідань письменника

Тема кохання в оповіданнях Буніна цього циклу ("Темні алеї", "Таня", "Пізній годину", "Руся", "Візитні картки" та ін) - це моментальна спалах, тілесні насолоди, до яких героїв штовхає справжня гаряча пристрасть. Але на цьому все не закінчується. "Сонячний удар" поступово приводить персонажів до невимовною самовідданої ніжності, а після - до істинної любові. Автор звертається до образів одиноких людей і звичайного життя. І тому згадування про овіяному романтичними враженнями минулому здаються для його героїв такими чудовими. Однак і тут, після того як люди зближуються і в духовному, і в тілесному відношенні, нібито сама природа приводить їх до неминучого розставання, а часом і до смерті.


17.11.2016; 19:52
хиты: 146
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь