пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

24. Роман Ф. Кафки „Процес”. Образ суду в романі. Проблема творчого методу письменника.

Створений Францем Кафкою на початку XX століття «Процес» протягом цілого століття хвилює розуми літературних критиків і кінорежисерів. Твір, написаний в унікальному літературному стилі модернізму, «магічного реалізму» і екзистенціалізму, аналізує класичну проблему сучасного суспільства – протистояння людини і системи.

За своїм жанром «Процес» відноситься до філософського роману. При цьому в ньому дивно тонко переплелися риси і класичного роману епохи реалізму, і фантастичного роману. Все разом дало приголомшливий літературний результат. Протягом всієї розповіді, що зачіпає один рік з життя головного героя – старшого прокуриста банку, Йозефа К., читач занурюється автором в добре знайомий і зрозумілий йому світ. Ось перед нами пансіон, у якому живуть звичайні люди початку XX століття. Ось – банк, у якому працюють нічим не примітні чиновники і кур’єри. Ось – місто з його вулицями, будинками і передмістями, його побутом і людьми. Все, як завжди, все, як треба, і тільки Суд, як незрима рука долі, постійно вривається в звичну реальність і руйнує її своєю присутністю.

Періодична поява фантастичних елементів в «Процесі» ніяк не виділяється автором. Вони входять в оповідання природним чином. Навіть при описі найнеймовірніших речей (наприклад, що повторюються день у день сцен прочуханки екзекутором двох вартою в банківській коморі, які бачить тільки Йозеф К.). Кафка не використовує ніяких особливих художніх засобів виразності мовлення. Його літературний стиль, його мова однаково спокійний, докладний і чоток в будь-яких ситуаціях. Але саме це невиділення дивацтв, що руйнують звичну картину реальності, і дозволяє «Процесу» показати всю безглуздість навколишньої дійсності.

Композиція роману будується за класичним принципом: на початку відбувається зав’язка сюжету (пробудження Йозефа К. від сну, повідомлення про арешт і допит в кімнаті фройляйн Бюстнер), потім йде розвиток дії (і йде дуже повільно, судячи з того, що перше клопотання до суду адвокат Гульд пише протягом декількох місяців), після чого наступає кульмінація (відмова Йозефа від послуг адвоката і вислуховування їм глибоко філософської притчі «Перед Законом»), слідом за якою слід несподівана, на перший погляд, але підготовлена ​​всім ходом оповіді логічна розв’язка (приведення у виконання смертельного вироку). За що він покараний, Йозеф К. не впізнає навіть тоді, коли його вбивають «як собаку» – ножем у серце.

Всі герої роману так чи інакше пов’язані з судовим виробництвом. Нескінченні суддівські чиновники різних рангів і мастей, адвокат Гульд, суддівський художник Тітореллі, доглядальниця адвоката Льоні – всі вони працюють або на Суд, або на тих, хто в нього вхожий. Навіть абсолютно нейтральна фройляйн Бюстнер (друкарка за професією), що з’явилася в житті Йозефа К. після його арешту, відразу ж хоче зайнятися юриспруденцією для того, що мати можливість допомогти персонажу виправдатися. Варто сказати, що протягом усього «Процесу» жінки до головного героя так і липнуть. Адвокат Гульд пояснює це тим, що вони підсвідомо бачать всіх обвинувачених красивими. Особливо сильно ця риса проявляється в доглядальниці адвоката – Лені. Вона готова дарувати свою любов кожному обвинуваченому – і не по черзі, а всім відразу.

Абсурдність життя показується Кафкою і через хронотоп твору. Йозеф К. постійно стикається із судовою системою в замкнутих, задушливих просторах – у себе в кімнаті (і мало не в ліжку), на горищі судової канцелярії, в ательє з наглухо забитими вікнами. З часом простір починає замикатися і в межах звичайного життя персонажа: у вікна йому відкриваються крихітні шматочки стін і дахів сусідніх будинків, всередині приміщень його постійно оточують натовпи людей – судові чиновники, банківські службовці, розпущене дівчатка-підлітки.

Що зважився на самостійний захист, Йозеф К. прирікає себе на смерть вже одним тим, що не бажає грати за правилами судової системи. У цьому його трагедія, але в цьому і його щастя.


17.11.2016; 19:43
хиты: 204
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь