пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

18. Проблематика новел Т. Манна «Тоніо Крегер» та «Смерть у Венеції». Т.Манн про бюргерство та бюргерську культуру.

1903 р. була завершена одна з кращих маннівських новел "Тоніо Крегер" ("Топіо Kroger"). Задумана вона була ще під час роботи над "Будденброками". Твір автобіографічний: це спогади про рідний Любек і проведене в цьому місті дитинство. Його тема – роздуми про долю мистця у бюргерській культурі.

Упродовж усієї оповіді головний герой (його ім'я винесено в заголовок), син консула Крегера та смаглявої матері-південки, котра чудово грала на роялі та мандоліні, намагається осмислити своє місце в цьому світі. Змалку вирізняючись схильністю "розглядати себе та своє ставлення до життя зі сторони", Тоніо завершує історію старовинного бюргерського роду Крегерів. Коло його зацікавлень далеке від заповзятливості купців, що заклали матеріальний добробут родини. Він "вважав себе покликаним" служити духові та слову, а тому вибирає шлях, що відповідає його внутрішнім прагненням. Тоніо пробує писати. І ця діяльність "загострила його зір, дозволила йому пізнати великі слова, ...відкрила йому душі людей і його власну душу, зробила його ясновидцем і розкрила перед ним сутність світу", читаємо в новелі. Так вважав юний Креґер, але в міру змужніння та дедалі більшого усвідомлення відповідальності, що її почуває митець перед світом, він розумів, що не може забути, розірвати чисельні зв'язки, що єднають його з бюргерською культурою, неоднозначність оцінки якої посилювалась разом із тим, як зростала його вимогливість до своєї справи. Мистецтво вабило, зачаровувало Тоніо, але й світ бюргерства становив частину його натури. Намагаючись у якийсь спосіб визначити своє місце, Тоніо пише російській художниці Лизаветі Іванівні: "Я стою між двох світів, у жодному я не почуваюся по-домашньому". У цих словах думка про вічну самотність митця, така близька й самому М.

Проблема “споглядального мистецтва” розкрита у новелі “Смерть у Венеції” (1912), де Томас Манн глибоко проаналізував природу літературної справи, психологію письменника. Автор відкрив у новелі “космополітичні” реалії курортного сюжету, які через два десятки років продовжив у новелі “Маріо і чарівник”. Зміст новели неможливо зрозуміти без знання особливостей духовної еволюції автора, характеру його філософських уподобань і зацікавлення болючими проблемами сучасності. “Смерть у Венеції” яскраво ілюструвала образ художника, проблему і призначення мистецтва. Головна тема – краси, мистецтва та його призначення. Ідея – показати протиріччя між ілюзорною красою (минуле) та дійсними чуттєвими формами життя (теперішнє), розкрити відмінність між мистецтвом взагалі і пошуком високого естетичного ідеалу, між “підробленим, фальшивим” та “високим, вічним” мистецтвом.

Томас Манн багато писав про велику бюргерську культуру, говорив, що тепер вона профанується, особливо згубно на неї впливає масова культура Америки. Епоху імперіалізму він називав епохою кризи бюргерства. У контексті добутків письменника слово "бюргерство" дуже близьке за значенням словам "шляхетність" і "інтелігентність". Письменник вважав, що російська література уважно аналізує внутрішню інтелігентність, людську шляхетність, що більш високої людяності, чим у російській літературі, "не було ніде і ніколи".
     Найяскравішим представником бюргерської культури Манн вважав великого Ґете. 
     Стихія бюргерства була всепоглинаючою людською і письменницькою пристрастю Т. Манна. Його інтереси до психоаналізу, романтизму, навіть до мистецтва і музики були частками моментами на тлі його служіння бюргерству. Бюргерство - основна тема його творчості. І якщо часом у його творчості бюргер і художник вступали між собою в конфлікт, остання правда для Т. Манна була на боці бюргера, справжньої інтелігентності. 


17.11.2016; 19:32
хиты: 153
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь