пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

81. Рання творчість М. Рильського. Основні мотиви збірок поета першої половини ХХ ст.

 

Перша збірка юного поета «На білих островах» (1910) була книжкою початківця, який майстерно володів і віршем, і словом. Це було наслідування громадянських мотивів і роздуми про майбутнє. 
    Збірка «Під осінніми зорями» (1918) опублікована майже одночасно з поемам «Царівна», «На узліссі», драматичному малюнку «Бенкет», — і разом з ними становить ліричну сповідь молодої душі та роздуми про місце поета в часи соціальних змін і втрат. 
  Сформульованого неокласицизму тут ще не помітно, але є впевнена орієнтація на інтимно-довірливий, рвучкий і разом з тим «прозорий» психологічний ліризм. 

У другій книжці лірики М. Рильський виступає вже сформованим поетом імпресіоністичного й водночас лаконічно-мальовничого вірша з трепетним психологічним підтекстом. Для тогочасної української поезії це було свіже й цікаве слово. 

У збірці «Під осінніми зорями» було багато віршів, які стали шедеврами української пейзажної і психологічної лірики. Серед них — такі зразки, як «На білу гречку впали роси...», «Весною ми їздили в поле», «Зелені тіні», «Вже червоніють помідори» та ін. 

У вірші «О моя тривого невгасима» звучать мотиви гіркого невдоволення поета самим собою, болісного пошуку ідеалів. 

І як філософська реакція на все це, як спроби рятівного виходу з душевних смут — поривання до цілющої об'єктивності природи («Люби природу не як символ...»), що переконливо нагадує про марноту самотності. 

Мінливі і кофліктні настрої, стихійне прагнення до радості, злитість з природою рідної землі, яку він зберіг на все життя, пишучи прекрасні пейзажні вірші, - такі основні мотиви лірики раннього Рильського. Його збірка «Синя далечінь» вважається найбільш неокласичною, бо написана у роки існування групи українських неокласиків .

      Напружена літературна праця М. Рильського тривала, хоча політичний клімат тоталітарної держави обмежував творчу свободу й багато в чому деформував тематику та ідейний світ його поезії. Одна за одною з'являються поетичні збірки «На узліссі» (1918), «Під осінніми зорями» (1918), «Синя далечінь» (1925), «Крізь бурю й сніг» (1925), «Тринадцята весна» (1926), «Де сходяться дороги» (1929), «Гомін і відгомін» (1929).

В подальших передвоєнних збірках — «Київ» (1935), «Літо» (1936), «Україна» (1938), «Збір винограду» (1940) — М. Рильський уже постає офіційним поетом комуністичної системи.

      У роки Великої Вітчизняної війни його поезія почала відроджуватися, зазвучала по-новому,, справді натхненною мовою: збірки «Слово про рідну матір» (1942), «Мандрівка в молодість» (1942—1944), «Неопалима купина» (1944) і багато інших. У повоєнні десятиліття в житті поета настали трагічні часи: безжально несправедлива критика, відкрите політичне гоніння.

 

 

 


31.05.2016; 23:10
хиты: 189
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь