пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

73. Проблематика та жанрова специфіка твору «Лахтак» Миколи Трублаїні.

 До теми освоєння Арктики Микола Трублаїні ще раз повертається у повісті «Лахтак», яка вийшла 1935 року. Твір має гострий, динамічний сюжет. По суті, це одна з перших повістей в українській дитячій літературі, де по-новому ставилось і розв'язувалося питання про позитивного героя в пригодницькому творі. Найбільший твір М. Трублаїні про Арктику.

Тема твору – показ боротьби людей за освоєння Арктики. Історія врятування людьми судна “Лахтак”, що осіло на вимушену зимівлю в льодах Арктики, пригоди з членами команди і, нарешті, вивільнення пароплава з лещат крижаних гір і становлять зміст повісті.

У книзі “Лахтак” багато героїв, ще більше пригод і по-справжньому героїчних вчинків. Змальовуючи всі ці події, показуючи витримку і мужність полярників у винятково важких умовах, письменник демонструє перед читачами людей залізної волі, як от: штурман Кар (уміло розставляє людей на пароплаві під час шторму, уважно вивчає події, зважує кожен крок), кочегар Павлюк (людина тиха, спокійна), юнга Степан Черлак (проявляє хоробрість у єдиноборстві з ведмедем, мужньо поводить себе при зустрічі з норвежцями).

Сюжет повісті “Лахтак” розгортається в основному напружено, але не скрізь однаково. Коли письменник малює шторм, сюжет розвивається динамічно. В іншій частині повісті, де відображається життя членів команди, розповідь тече плавно, спокійно, навіть уповільнено. У творі веселий гумор чергується з бойовою публіцистикою. Гумором автор користується, щоб глибше розкрити психічний стан позитивних героїв. Зразком цього, наприклад, може бути розповідь Торби про свої пригоди.

 

 

 


31.05.2016; 23:10
хиты: 164
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь