пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

36. Модальник.

Мода́льник, або мода́льні слова́, (від лат.modalis — «модальний») — частина мови, до якої входять специфічні повноцінні самостійні слова, які виражаютьсуб'єктивну модальність (ставлення мовця до висловлюваної думки), не мають системи словозміни та синтаксичних зв'язків з членами речення, відокремлені від інших у реченні, але пов'язані з ними семантично та інтонаційно[1].

Загальна характеристика модальника

У сучасній українській морфологіїрозглядають не всі засоби вираження модальності, а ті лексичні одиниці, які виражають тільки модальність і не виконують функцій членів речення. До модальних належать слова очевидно, звичайно, може, дійсно, правда, здається. В окремий клас слів вони виділяються на основі спільності категоріального значення, морфологічної ознаки невідмінюваності та синтаксичних властивостей. Категоріальне значення модальників — ставлення мовця до висловленої думки.

Розряди модальниківРедагувати

У традиційній граматиці лексико-граматичні розряди слів виділяються на підставі трьох відомих принципів: семантичного, морфологічного і синтаксичного. Поділ на частини мови по суті зводиться до виявлення плану змісту, який складають категоріальні (узагальнені граматичні) значення, і плану вираження, який складають формальні засоби вираження цих значень (формисловозміни, сполучуваність з іншими словами, порядок слів у реченні,інтонація).

Категоріальне значення формується на базі значної кількості модальних значень і відтінків, які поділяються на дві групи:

  • модальники зі стверджувальною семантикою: без сумніву, дійсно, звичайно, точно, вірно і под.;
  • модальники з гіпотетичною (непередбачуваною) семантикою:здається, очевидно, можливо, напевно..

розряди реальних і гіпотетичних модальників:

Приклади:

слова, що вказують на вірогідність висловлювання

напевно, очевидно, либонь, певно, можливо, може, мабуть

слова, що вказують на джерело думки чи повідомлення

кажуть, мовляв, чую, бачу, чутно, по-моєму, на думку, як кажуть

слова, що виражають емоції мовця щодо змісту висловленого

ясна річ, чого доброго, на щастя, на радість, на диво, шкода

слова, що виражають звертання до співрозмовника

погодьтесь, дозвольте, бачите, уявіть собі, зверніть увагу, прошу вас

слова, що вказують на чужі думки, висловлювання, стиль і їх оцінку

буквально, так би мовити, так звані

слова, що вказують на послідовність, порядок думок

по-перше, по-друге, нарешті, і останнє, на закінчення

слова висновкового характеру

отож, отже, взагалі, словом, значить

 

Модальники невідмінювані слова ісловосполучення, що втратили парадигму. Невідмінюваність є їх морфологічною ознакою як частини мови, яка зближує їх із прислівниками та станівниками і протиставляє іменникам і дієсловам. Модальники не є членами речення. Вони в структурі речення синтаксично непов'язані з його членами способами узгодження,керування. У зв'язку з чим часто розглядаються як вставні слова або парантези[7]. Напр.: Я вже тоді, повірте, все це обміркував (Юрій Збанацький); І ось,нарешті, вершина (Олесь Гончар); А читати Тарас, справді, вивчився дуже рано(Оксана Іваненко).

Деякі модальники можуть підкреслюватимодальність дієслова. В цих випадках вони логічно виділяють присудок, стоять безпосередньо перед ним й інтонаційно не відокремлюються, і хоч модальники не пов'язані з іншими членами речення засобами типу узгодження та керування, все ж органічно входять у синтаксичну структуру висловлення[8], напр.: Про це треба обов'язково розповістиДоручення треба неодмінно виконати.


23.05.2016; 19:49
хиты: 148
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
филология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь