пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

17. Класи дієслів. Продуктивні і непродуктивні.

Основа інфінітива та основа теперішнього часу  не можуть бути повністю автономними – вони залежать одна від одної і співвідносяться між собою Однак співвіднесеність дієслів неоднакова. Об»єднання дієслів із такою співвіднесеністю називається класом дієслів.

Продуктивні класи у процесі розвитку мови поповнюються новими словами –ува/-уй (інформувати)
А непродуктивні не дають своїх афіксів для творення нових дієслів, за допомогою цих афіксів дієслова творилися у минулому, а зараз не творяться – це залишки колишнього стану дієслів у частині творення –ва (давати) Продуктивні класи дієслів Переважна більшість дієслів сучасної української мови належить до п'яти продуктивних класів. Перший продуктивний клас об'єднує всі дієслова з інфінітивною основою на а і основою теперішнього часу на j після а: знати — знають (фонет. знщут'), Другий продуктивний клас об'єднує всі дієслова з інфінітивною основою на і і основою теперішнього часу на j після і: біліти — біліють Третій продуктивний клас об'єднує всі дієслова з інфінітивною основою на -ну- (суфікс), що зберігається в минулому часі, і основою теперішнього часу на н: в'янути — в'янув — в'янутьЧетвертий продуктивний клас об'єднує всі дієслова з інфінітивною основою на -ува- (-юва-) і основою теперішнього часу на -уй- (-юй-): годувати — годують  П'ятий продуктивний клас об'єднує всі дієслова з інфінітивною основою на и (і) і основою теперішнього часу на приголосний перед закінченням третьої особи множини -ать (-ять): вчити — вчать

До непродуктивних класів належить обмежена кількість дієслів, значно менша, ніж до продуктивних. Однак система творення їх форм має багато специфічних рис. У сучасній українській мові непродуктивні дієслова також об'єднуються у п'ять основних класів. До першого непродуктивного класу належать дієслова з непохідною основою інфінітива і теперішнього часу.До другого непродуктивного класу належать дієслова з інфінітивною основою на голосний і непохідною основою теперішнього часу на приголосний. У цьому класі розрізняються такі групи:До третього непродуктивного класу належать дієслова з основами інфінітива і теперішнього часу на суфікс -ну- (-н-), який втрачається в формах минулого часу: звикнути — звикнуть — звик, мерзнути — мерзнуть — мерз, осліпнути — осліпнуть — осліп, сохнути — сохнуть — сох.До четвертого непродуктивного класу належать дієслова з непохідною односкладовою основою в інфінітиві на и або і та з основою в теперішньому часі на у.

До п'ятого непродуктивного класу належать дієслова з інфінітивною основою на голосний і основою теперішнього часу на в, м, н: жити— живуть, дути — дмуть, надіти — надінуть.

Крім того, в українській мові існують окремі дієслова непродуктивного типу з специфічними морфологічними ознаками, що не дають можливості віднести їх до будь-якого з перелічених непродуктивних класів, напр.: хотіти — хочуть, іти — ідуть, їхати — їдуть і деякі інші.


23.05.2016; 19:49
хиты: 221
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
филология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь