пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

12.Дієслівна категорія особи як вираження стосунку дії до субєкта.Характеристика трьох особових форм дієслова…

Категорія особи виражає відношення дії до субєкта з погляду того,хто говорить.Узагальнене поняття субєкта конкретизується в мовленні.Уньому й реалізуються різновиди субєкта.Різновидами субєкта в укр.мові є мовець,його співрозмовник,а також предмет чи особа.Залежно від цього розрізняють три особи-першу,другу,третю.

Кожна із особових форм дієслова має певне значення.Форма першої особи означає дію людини,тобто істоти,яка може сама про свої дії розповісти(Ми підем де трави похилі).Форма другої особи означає що зміст дієслова повязується з дійовою особою,до якої спрямована мова.Ця особа співрозмовник.(Ви чуєтк,як липи шелестять).Форма третьої особи найбільше виражає той субєкт,якиий відсутній.

Не всі дієслова мають повну особову парадигму,тобто форми 1,2,3 особи однини і множии.Лише у формі 3 особи вживаються в прямому значенні такі дієслова:цвісти,текти,киснуим,виникати та інш.

У використанні граматичної категорії особи часто спостерігається взаємоперехд:1.форма 1 особи множини може виражати граматичне значення 1 особи однини.2.форма 1 особи множини вживається у значенні 2 особи однини /множини.3.3 особа множ.у значенні 3 особи одн.4.форма 2 особи множ у значені 2 особи одн.

Означено-особові значення набувають дієслова,що вживаються у формі 1 або 2 особи однини чи множини у теперіш  і майб простому часі та у наказовому способі.З узагальнено-особовим значенням може вживатися будь яке перехідне чи неперехідне дієслово.З неозначено-особовим значенням живаються тільки перехідні дієслова,дієслова 3 особи множини теперішнього часу.

Безособові дієслова:дієслова бажання,міри наявності,фізичного стану, на –ся в ім.Д.в,дієслова успіху.Безособвість вияляється у відсутності граматичного підмета у складі тих речень,присудками яких безособові дієслова виступають.


23.05.2016; 19:49
хиты: 171
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
филология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь