пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

6. Функція інфінітива в синтаксичній системі укр мови.

Синтаксичні функції інфінітива бувають не зовсім виразними, тому при їх визначенні мовознавці іноді висловлюють різні погляди. Щоб зясувати роль інфінітива як члена речення, потрібно визначити з якою частиною інфінітив повязаний у реченні, врахувати характер і повноту дексичного значення цього слова, поставити питання до інфінітива, а також взяти загальний зміст речення.

У реченні інфінітив може виконувати будь-яку синтаксичну функцію; Присудок: -простий дієслівний присудок: Язиком плескати- не ціпом махати, -частина дієслівного складеного присудка:Хлопчик почав гратися, -присудок в інфінітивному реченні: Стати струнко!Внести прапор!.

Підмет: найчастіше інфінітив у ролі підмета буває у реченні із писудком, який виражений іменником, прислівником, інфінітивом, рідше особовим дієсловом(Знати рідну мову-наш обовязок)

Додаток:таку другорядну функцію виконує інфінітив, поєднуючись із дієсловами дати, подати, веліти, хотіти.

Означення:залежні від іменників інфінітиви бувають означеннями

Обставина:Прилітає соловейко щоніч щебетати.

Інфінітив в сулм характеризується здатністю виконувати різноманітні синтаксичні функції-це зумовлено його граматичною природою, особливостями походження і роллю в історії розвитку деяких дієслівних конструкцій .


23.05.2016; 19:49
хиты: 250
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
филология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь