пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

58. Морально-етична проблематика у поемі “Похорон” І. Франка. Особливості поетики

Викриттю псевдогероїв і псевдовождів, викриттю зрадництва і запроданства надто завзятих "слуг народу" митець присвячує поему "Похорон". Важливо, що за своїм ідейним змістом твір неаби­яким чином перегукується з нинішньою соціально-політичною ситуацією в нашій країні. Очевидним є той факт, що автор у символіко-алегоричних відтворює образах дійсні явища суспільних відносин в сучасній йому Західній Україні, де догідництво і зрадництво інтересів народу з боку деяких політичних партій були піднесені на рівень національної політики, а окремі "народні проводирі" плазували перед цісарським Австро-Угорським урядом. Очевидно стан "плазування" є органічним і природним для об- тяжених владою мужів. От тільки напрям догідництва іноді змінюється: Північ, Південь, Захід, Схід.

Отож, не дивно, що І. Франка завжди боляче вражала політика зради корінних інтересів українського народу, яку так "послідовно" і "самовіддано" проводили керівники політичних партій у тогочасній Галичині:

...Я, синку, ліпше знаю

Всю ту патріотичну зграю

Й ціну її любовних фраз

Крім того, одним з найвизначніших факторів, що відіграли важливу роль при написанні митцем поеми "Похорон" були також відомі баденівські вибори1897 року, названі Іваном Яковичем "кривави­ми", адже мали для нього особливо фатальне значення. Через підступні інтриги австрійського уряду, польсько-шляхетських кіл, а головне, агентури партії українських народовців Франко черговий раз не потрапив до державної ради, оскільки представляв особливу небезпеку в благородній справі захисту елементарних конституційних прав свого народу. Пізніше майстер згадуватиме цей факт таким чином: ".Заскочили ...як собаки на перелазі. старця"

Актуальним й таким, що ніби списаний з подій дво-, трирічної давності, а може й останнього двадцятиріччя, видається нині опис Іваном Франком виборів у сучасній йому "конституційній" державі у статті "Русько-польська згода і українсько-польське єднання": "Вся переверзія і глибоко десь укрита погорда до простого народу, погорда до закону і законності у .верховодів виринула тоді, як олива на воду

Якого значення надавав І. Франко поемі "Похорон", можна судити з того, що він декілька разів починав її писати. Нині відомі три варіанти початку твору, написані прозою, один варіант (уривок) віршо­ваний і ціла поема "Похорон", що вийшла друком у збірці "Поеми" в 1899 році. Уривки з твору (прозові й поетичні) свідчать про те, яку величезну підготовчу роботу виконав Франко, перш ніж розпочав написання поеми "Похорон". Крім того, вони демонструють, як визрівала ідея поеми, викристалізовувався її сюжет.

Цікавим з точки зору сумних аналогій з сучасністю є прозовий уривок з "Похорону", де головний герой Мирон переходить з революційного табору в протилежний, який автор називає "опортуністично- анархічний" (це дуже схоже на модний нині в певних колах громадськості нескінченний "вояж" із партії у партію, із фракції у фракцію з "благородною" метою "порятунку" знедоленого електорату). Прихід у новий табір герой відзначає пишним бенкетом (добре, якщо власним коштом), що відбувається у величезній залі, куди зійшлося вибране товариство - "сама еліта, сама сметанка, сама ієрархія суспільства" . Франко описує гуляння тієї купки "вершків", майно котрих ще наприкінці ХІХ століття обчислювалося мало не в мільярд, а сімейні і політичні впливи охоплювали добру третину Європи. Читаючи поему, розумієш, що панування елітних згустків висіло на волосинці, і їм допоміг перемогти "плебей і пролетарій" , який зрадив свій народ:

Ось ті, що так тепер сердечно п’ють.


15.06.2015; 20:36
хиты: 258
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь