пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

69.Структура і функції індивідуальної свідомості.

Індивідуальна свідомість - це свідомість окремого індивіда, що відбиває його індивідуальне буття й через посередництво його в тій чи іншій мірі суспільне буття. Суспільна свідомість є сукупністю індивідуальних свідомості. Поряд з особливостями свідомості окремих індивідів воно несе в собі загальний зміст, притаманне всій масі індивідуальних свідомості. Як сукупне свідомість індивідів, вироблене ними в процесі їхньої спільної діяльності, спілкування, суспільна свідомість може бути визначальним тільки по відношенню до свідомості даного індивіда. Це не виключає можливості виходу індивідуальної свідомості за межі наявного суспільної свідомості.

1. Кожне індивідуальне свідомість формується під впливом індивідуального буття, способу життя і суспільної свідомості. При цьому важливу роль відіграє індивідуальний спосіб життя людини, за допомогою якого переломлюється зміст суспільного життя. Іншим чинником формування індивідуальної свідомості є процес засвоєння індивідом суспільної свідомості. Цей процес називається в психології і соціології интериоризацией. У механізмі формування індивідуальної свідомості необхідно, таким чином, розрізняти дві нерівнозначні сторони: самостійне усвідомлення суб'єктом буття і засвоєння їм існуючої системи поглядів. Головне в цьому процесі - не интериоризация поглядів суспільства; а усвідомлення індивідом своєї і суспільства матеріального життя. Визнання інтеріоризації основним механізмом формування індивідуальної свідомості веде до перебільшення детермінації внутрішнього зовнішнім, до недооцінки внутрішньої обумовленості цієї детермінації, до ігнорування здатності індивіда творити самого себе, своє битіе.Індівідуальное свідомість -свідомість людського індивіда (первинне). Воно визначається у філософії як суб'єктивне свідомість, так як воно обмежене в часі і просторі.

Індивідуальна свідомість визначається індивідуальним буттям, виникає під впливом свідомості всього людства. 2 основних рівня індивідуальної свідомості:

1. Початковий (первинний) - «пасивний», «дзеркальний». Формується під впливом на людину зовнішнього середовища, зовнішнього свідомості. Головні форми: поняття і знання, в цілому. Головні чинники формування індивідуальної свідомості: воспітателная діяльність навколишнього середовища, освітня діяльність товариства, пізнавальна діяльність самої людини.

2. Вторинний - «активний», «творчий». Людина перетворює і організовує світ. З цим рівнем пов'язане поняття інітеллекта. Кінцевим продуктом цього рівня і свідомості в цілому є ідеальні об'єкти, що виникають у людських головах. Основні форми: цілі, ідеали, віра. Головні чинники: воля, мислення - ядро і системоутворюючий елемент.

Між першим і другим рівнями існує проміжний «напівактивний» рівень. Головні форми: феномен свідомості - пам'ять, яка носить виборчий характер, вона завжди затребувана; думки; сумніви.


08.06.2015; 14:00
хиты: 212
рейтинг:0
Гуманитарные науки
философия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь