пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

28. Графіка української мови.

Українська г р а ф і к а (грец. γραφική, від γράφω — пишу,креслю, малюю): 1) сукупність начертальних знаків (писаних, друкованих,мальованих), вживаних для писемного відтворення мовлення;2) система співвідношень і зв'язків між одиницями звуковоїбудови української мови і знаками їх писемної передачі.Базовою одиницею системи письма (графіки) є графема, під якою розуміють насампередмінімальний знак, використовуваний у писемному мовленнідля вираження відношення між фонемою і літерою. Між графемою, знаком передачі якої на письмі виступає відповідна літера алфавіту в одній із властивих їй графічних форм (наприклад,велика літера Я, мала — я, курсивна — я), не завжди існує безпосереднє співвідношення. Так, фонемі ІоІ в українській графіці завжди відповідає лише одна графема, позначувана літерою о, фонеми ІтІ і Іт'І передаються тією самою графемою т, фонеми /діє/ і ІяІ не мають одиничних відповідників у системі знаків української графіки і позначаються діаграмами дж і дз.На системі графем української графіки ґрунтуються правила правопису.

Основу графіки української мови становлять літери, або букви, сукупність яких називається алфавітом. Для позначення системи буквених знаків використовують також назви азбука і абетка Сучасний український алфавіт складається з 33 літер, кожна з яких має друкований і рукописний варіант. З погляду орфографічного функціонування кожний варіант має два різновиди літер —великі й малі.

Фонематичному принципові графіки суперечать також такі випадки, коли в словах та їх формах реалізуються фонеми, не співвідносні щодо позначення з літерами, наприклад: будується — Ібудуіец'ц'аІ.Складовий принцип графіки полягає в тому, що за мінімальну одиницю позначення фонем на письмі обирається склад. У межах складу встановлюється фонемна відповідність з урахуванням її безпосереднього оточення. Літерам українського алфавіту властива багатозначність, зокрема я, ю, с, що залежно від навколишнього оточення позначають Ijl у сполученні з /а/, /у/, /є/ або ж м'якість попередніх приголосних. У позначенні фонем Ід'І, Іпг'І, Іл'І, Іс'І у словах діло, тінь, літо, сіно беруть участь літери д, т, л, с та і. Складовий принцип графіки не пов'язаний з фонетичним складом.

 


22.12.2014; 20:00
хиты: 233
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
филология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь