пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

16.Українська орфографія.Принципи укр.орфографії.

Орфографія - 1) система однакових написань, що історично склалася, яку використовують в писемному мовленні; 2) розділ мовознавства, який вивчає й опрацьовує систему правил, що забезпечують однакові написання.Центральним поняттям првопису є орфограма –написання  слова ,що вибирається з кількох можливих і ґрунтується на сформульованому і закріпленому в системі орфографії.

Основу укр. орфографії складають два головні  принципи –фонетичний і морфологічний.Певну роль відіграє  також  історичний  і смисловий  .

Фонетичний принцип-яу чуємо так і пишемо .

Морфологічний принцип  полягає  в тому ,що значущі частини споріднених слів пишуться однаково ,незважаючи на те  ,що вони в різних формах того самого слова або в споріднених словах звучать по –різному .За морфологічним принципом пишуться 1.е та и на позначення ненаголошених  е та и,а в позиції перед постійно наголошеним  у також і о .2.літери ,що позначають  глухі приголосні перед дзвінкими  ,а також дзвінкий г перед глухими :просьба,молотьба.3.префікс  -з перед глухими (крім к ф п т х) :зшити.4.префікси –роз,-без перед шиплячими :розжувати .5.дієслівні  форми на –шся ,-ться :збігаються.

Суть історичного  принципу полягає в тому .що деякі написання  не зумовлюються  ні вимовою ,ні уніфікацією  фонемного складу морфем незалежно від можливих позиційних видозмін.За історичною традицією пишуться: 1.літери я ,ю,є,ї що позначають по дві фонеми .2 дж,дз на позначеня однієї фонеми.3.ряд слів з ненаголошеними голосними е ,и,о ,що не перевіряються наголосом .

Смисловий принцип  орфографії лежить в основі диференціації за допомогою різних написань :1. Власних і загальних назв .2.слів і прийменниково-іменникових конструкцій та часток не ,ні з самостійними словами.


22.12.2014; 19:49
хиты: 213
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
филология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь