пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

62. Однорідні члени речення у діловодстві.

Основні вимоги до мови офіційно-ділових документів — зро­зумілість, чіткість, точність формулювань — спричинили вико­ристання в них простих, але досить поширених речень (простих ускладнених речень). Основним засобом їх поширення є однорі­дні члени речення.

Напр.:Суддя Конституційного Суду України має право витре­бувати від Верховної Ради України, Президента України, Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України, суддів, органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим,(ст. 19 Закону України «Про Конституційний Суд України»).

Проте для легкості сприймання змісту в текстах офіційно-ділового стилю однорідні члени речення виділяють у пункти й підпункти, тобто використовують рубрикацію тексту.

Напр.:Повноваження судді Конституційного Суду України припи­няються в разі:

закінчення строку призначення;

досягнення суддею шістдесятип 'ятирічного віку;

Кожен пункт подають з нового абзаца.В офіційно-діловому стилі однорідний ряд використовують передусім як засіб класи­фікації в статутах, положеннях, інструкціях, наказах, розпоря­дженнях, звітах, рідше в документах приватного характеру — ро­зписках і дорученнях.

Пор.:Д Клименко Іван Петрович, (паспортні дані: ...), зобов'я­зуюся до 12 грудня 2001 року за власний рахунок виконати у квартирі Іванова Василя Миколайовича (за адресою...) ремонт­ні роботи, необхідні з моєї вини:

полагодити сантехнічний вузол, придбавши потрібні де­талі;

покласти й полакувати паркет в усіх кімнатах та перед­покої;

поклеїти шпалери в усіх кімнатах та передпокої.

У діловому, науковому і частково публіцистичному стилях однорідні члени речення використовуються переважно для створення різнотипних класифікаційних систем. Тут до однорідного ряду ставляться вимоги суто логічного характеру (дотримання цих вимог і є однією з характерних ознак названих стилів): Насамперед це вимога перерахування на якійсь одній підставі. Друга вимога: члени ряду повинні взаємно виключати один одного. 

У науковому й діловому стилях мови прийменники при однорідних членах потребують особливої уваги в зв’язку з вимогами чіткості і прозорості викладу у цих стилях. Так, вимога повторювати прийменники перед кожним членом і ряду є обов'язковою: якщо ці прийменники неоднакові, а також якщо однорідні члени, навіть з однаковими прийменниками, ускладнені великою групою пояснюючих слів; якщо однорідні члени пов'язані повторюваними сполучниками; якщо однорідні члени речення зв'язані подвійними зіставними, а також розділовими і протиставними сполучниками; повторюються прийменники і тоді, коли автор підкреслює важливість змісту кожного з однорідних членів. Надто ускладнені речення з кількома включеними однорідними рядами важко сприймаються навіть тоді, коли вони побудовані правильно і відповідають усім поставленим вимогам.


18.12.2014; 22:16
хиты: 207
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
классическая филология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь