пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

49. Особливості відмінювання іменників у діловодстві.

Є потреба нагадати, що українська мова належить до флективних мов , тобто мов, для яких властиве відмінювання, зміна закінчень за відмінками слів, що належать до певних частин мови — цей термін натякає на зміну форми слів залежно від значення, яке вони виражають. В українській мові розрізняють 7 відмінків в однині та множині: Називний — хто ? що?Родовий—кого? чого? Давальний — кому? чому? Знахідний — кого? що? Орудний—ким? чим? Місцевий — на (у) кому? на (у) чому? Кличний — хто? що?

щостосуєтьсякличноговідмінка, вважається, щопитання до нього не ставиться, щоіменники у форміцьоговідмінка є поза синтаксичнимзв'язкомоднакйогодавняісторія доносить І смисловийзв'язокйого з присудком. Кличнийвідміноквиражаєзвертання до особи в художньомустилі—і до іменників з предметнимчиабстрактнимзначенням: дубе, лісе, долино, поезіє.

І. Давальнийвідмінокодниниіменників II відміни

1. У давальномувідмінкуіменниківчоловічого роду II відмінивживаютьсяпаралельнізакінчення -ові, -еві (-єві) і -у -ю писатидядькові (дядьку). Для назвістотзакінчення -ові, -еві (-єві) є найуживанішими.

2. Якщо в текстіпоряд стоять кількаіменниківчоловічого роду у формідавальноговідмінкаоднини, рекомендуєтьсявживативаріативніформи: Завтра начальникові головного управління Данилу Богдановичу Триндирівськомувиповнюєтьсяп'ятдесят (О. Мірошниченко).

3. Для іменниківсереднього роду типовим є закінчення -у (-ю). Іменникамізсуфіксом -к-, якіозначаютьістот, властивіпаралельнізакінчення -ові і -у: ягнятк-ові (-у). Варіантніформиутворюютьокремііменники і назвинеістот: серц-ю (-еві)

 


18.12.2014; 22:13
хиты: 226
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
классическая филология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь