пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

24.Вимоги до оформлення реквізитів документів

П1д час написання 1 оформлення документ1в треба дотримуватися головних правил 1х складання,що передбачають правильне написання рекв1зит1в,1х розм1щння на бланку або чистому аркуш1  паперу.Дотримання цих вимог надае документов1 юридично1 чинност1.
Розглянемо вимоги до окремих рекв1зит1в документа:
Реквізит 10 - назва виду документа - має бути зазначена на всіх документах, за винятком листів. Назва виду документа дає уявлення про характер інформації, допомагає правильно визначити структуру тексту, полегшує класифікацію документів.

Назва виду документа (наказ, рішення, доповідна записка тощо) зазначається на загальному бланку друкованим чи машинописним способом і повинна відповідати організаційно-правовому статусу установи, змісту управлінської діяльності. Назва виду документа друкується великими літерами.

Реквізит 11 - дата документа - це обов'язковий реквізит будь-якого документа, вона слугує як пошукова ознака і використовується для посилання на документ. Датою документа є дата його підписання, однак нерідко дату підписання в бланку проставляють при його реєстрації чи навіть у момент відправлення. У таких випадках дати підписання і відправлення документа повинні збігатися. Важливими ознаками офіційних документів є також дати опублікування, затвердження та набуття чинності. Дата проставляється посадовою особою, яка підписує або затверджує документ.Датуються всі стадії оформлення й опрацювання документа, тому дата входить як складова частина до таких реквізитів: гриф погодження, гриф затвердження, віза погодження, резолюція, відмітки про надійдення документа до установи або його виконання.Елементи дати наводяться трьома парами арабських цифр в один рядок у такій послідовності: число, місяць, рік. Від 2000-го року елементи дати наводяться так: на число, місяць відводиться дві цифри, на рік - чотири. Наприклад: 25.01.2009. Крапка наприкінці непотрібна.У текстах нормативно-правових актів і документах, що містять відомості фінансового характеру, застосовується словесно-цифровий спосіб оформлення дат, наприклад: 12 жовтня 2008 р.Дозволяється застосовувати міжнародну систему датування в такій послідовності: рік, місяць, число, наприклад: 2008.02.12.Дата підписання проставляється в лівій верхній частині документа разом з індексом на спеціально відведеному місці на бланку. Якщо документ складений не на бланку, його дата проставляється нижче підпису ліворуч.Дата спільного документа двох або більшої кількості установ - єдина і відповідає даті пізнішого підпису.
Реквізит 16 - адресат документа - розташовується у верхньому правому куті документа. Адресатами можуть бути установи, їх структурні підрозділи або конкретні посадові особи.
Рекв1зит 17 - адресант.1нформац1я про адресанта розм1щуеться п1 рекв1зитами адресата з в1дступом в один рядок.На конверт1 рекв1зити адресанта розм1щуються у верхньому л1вому кут1.Адресанти можуть бути орган1зац11,1х структурн1 п1дрозд1ли,а також приватн1 та посадов1 особи.
Рекв1зит 20 - заголовок до тексту документа.Друкуеться малими л1терами,розм1щуеться п1д назвою вида документа.м1стить короткий виклад зм1сту документа.Зпголовок в1дпов1дае на питання "про кого?","про що?","кого?","чого?"
Рекв1зит 22 - текст документа.М1стить 1нформац1ю ,заради яко1 було створено документ.Складаеться з таких лог1чних елемент1в:
-вступу
-доказу
-зак1нчення.
Текст друкуеться або пишеться на всю ширину аркуша в1ж меж1 л1вого до меж1 правого поля,в документах небажан1 перенесення сл1в з рядка в рядок.
Рекв1зит 27 печатка В1дбитком печатки орган1зац11 засв1дчують на документ1 п1дпис в1дпов1дально1 особи.В1дбиток печатки ставлять так,щоб в1н захоплював останн1 к1лька л1тер назви посади особи,яка п1писала документ.В1дбиток печатки мае бути ч1тким,добре прочитуватись 1 не бути текстом догори.


18.12.2014; 22:13
хиты: 189
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
классическая филология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь