пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

11.Культура мови ділової людини

Мовна культура - це мистецтво мовного спілкування з дотриманням певних вимог і умовностей, що пропонуються сучасними нормами мовного спілкування.

Під мовною культурою мається на увазі мистецтво володіння всім арсеналом мовних засобів, використовуваних у процесі спілкування. Мовна культура накладає і певні обмеження на наші мовні можливості, зобов'язуючи у відповідних умовах неухильно їх дотримуватися.

Успіх ділових контактів, ділових переговорів багато в чому залежить від того, наскільки ви володієте своєю мовою, вмієте розмовляти, підпорядковуючи свою промову поставленому завданню.

Щоб ділова мова виконувала складну задачу, вона повинна відповідати таким основним вимогам:

1.Ділова мова повинна бути по можливості максимально короткою, ясною і точною.

2.Ділова мова повинна уникати низького стилю. Ділова людина має дотримуватися мовну гігієну - не допускати в обіг брудних і низьких слів, образливих для слуху обертів.

 Ділова мова повинна відрізнятися коректністю, акуратністю, визначеної стриманістю. Ділова людина завжди повинен знати, про що слід сказати докладно, про що лише згадати, чого не торкатися взагалі.

3.Ділова мова повинна бути виразною. Це означає, що вона не повинна бути сухою, млявою, безбарвною.

4.Ділова людина завжди повинен знати, коли, кому і що можна і потрібно сказати. Одне і те саме повідомлення можна висловити по-різному.

5.Ділова мова повинна відрізнятися вражаючою силою і переконливістю. Це означає, що вона повинна привертати увагу співрозмовника, викликати підвищений інтерес, запам'ятовуватися, примушувати задуматися, вона повинна переконувати своїми судженнями і доводами.

Таким чином, сукупними показниками якості ділового мовлення є: стислість, ясність, точність, чистота, правильність, оригінальність, зрозумілість, виразність, вражаюча сила і переконливість.


18.12.2014; 22:13
хиты: 213
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
классическая филология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь