пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

43. Філософсько-гуманістичний сенс «Дон Кіхота». , конфлікт високих ідеалів і реального життя. Образ ДонКіхота і його двоїстість. Образ Санчо Панси.

Ідейний задум цього твору є глибоким і багатоплановим. З одного боку, Сервантес розвінчує середньовічні лицарські романи, яких у Іспанії з'явилося дуже багато. Для цього автор розгортає перед нами історію комічних пригод - пародію на лицарський роман. Та водночас письменник зобразив і широку картину сучасної Іспанії: протест проти гноблення суспільних верхів, злидні та безправ'я народу. 
Сам же Дон Кіхот стає благородним захисником пригнічених, борцем проти суспільної несправедливості. Так поряд із комічним безумством Дон Кіхота з'являється і висока мудрість гуманіста. Це й породжує відчуття подвійності цього образу. У багатьох його промовах і вчинках виражено найвищі ідеї гуманізму епохи Відродження: захист слабких і знедолених, прагнення простої людини до свободи, намагання мирним шляхом врегулювати конфліктні ситуації, водночас, коли треба, захистити батьківщину, свою родину і майно. Конфлікт між ідеалом і дійсністю в романі «Дон Кіхот» полягає в тому , що спроби головного героя творити добро , встановлювати справедливість , безуспішні.
Погляди Дон Кіхота на гуманне суспільство ілюструє факт настанов Санчо Панса, який із примхи герцога стає "губернатором". У цій діяльності Лицар Печального Образу радить Пансі керуватися не законом, а справедливістю і милосердям, однаковим щодо багатих і бідних.

Санчо Панса був простим селянином-хліборобів Затягнені обіцянками Дон Кіхота зробити його в майбутньому графом і губернатором острова, Санчо погоджується його супроводжувати в якості зброєносця. Не вірячи в мріяння і міражі Дон Кіхота, Санчо часто проявляє у своїх промовах здоровий глузд і намагається відмовити Дон Кіхота від найбільш нерозважливих подвигів. Тим не менш, він охоче користується перевагами мандрівного лицарства. Він хитрий, і часто обманними шляхами намагається отримати вигоду.  У другій частині книги Санчо змінюється, стаючи розумніший і розсудливими. Отримавши від Дон Кіхота поради, Санчо, призначений в жарт губернатором, управляє чесно і розумно і виражається вишукано. Але потім він розуміє, що влада не для нього, і добровільно залишає свою посаду. 


05.12.2014; 18:54
хиты: 233
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
средневековая литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь