пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

41.Своєрідність життєвого та творчого шляху Сервантеса. Драматургія. «Повчальні новели». «Дон Кіхот»

Народився Мігель Сервантес 29 вересня 1547 р. в містечку Алькала-де-Енарес у родині збіднілого дворянина. Наприкінці 60-х років XVІ ст. сім'я Сервантеса украй розорилася, і Мігелю та його брату Родриго довелося самим заробляти собі на хліб. Мігель вступив на службу до кардинала Аквавіви. Разом із ним Сервантес 1569 р. залишив Мадрид і відбув до Риму. Там він мав змогу вивчати італійську мову, знайомитися з культурою італійського Відродження.Солдат іспанської гвардії. Потрапив у полон. Був визволений і повернувся на батьківщину.
    Головний твір свого життя Сервантес почав писати 1603 р. у в'язниці, куди потрапив за несправедливим звинуваченням у казнокрадстві. Роман "Дон Кіхот" викликав нечуваний інтерес у читачів.     Останні роки життя письменника. (Після виходу у світ "Дон Кіхота" ім'я Сервантеса стало відомим усій Іспанії. Та слава не дала письменнику матеріального достатку. Мало що змінилося й у ставленні до нього офіційної Іспанії та її літературних кіл: для них він, як і раніше, був персоною нон-грата. В останні роки життя Сервантес багато працював над літературними творами.

  У цей час були написані "Повчальні новели", другий за своїм літературним значенням твір Сервантеса, який заслужив на похвалу навіть літературних недругів письменника, не кажучи вже про його шанувальників. Твір було перекладено англійською, французькою, італійською, голландською мовами. Сама назва збірки пояснюється тим, що Триденський собор вимагав від письменників посилювати виховний, "настановчий" елемент у творах. Кінець творів мусив бути "щасливим і пристойним". Стиль Сервантесових новел позначений ренесансною гармонійністю, у ньому ми вже не знайдемо відвертої еротики, як нерідко у Бокаччо, чи надмірного акцентування вульгарних сторін людського життя, як у Рабле. Так, він досить вишукано описує соціальне дно в новелі з життя двох підлітків-крутіїв - "Рінконете і Кортадільйо". Помер Сервантес 23 квітня 1616 року.


05.12.2014; 18:53
хиты: 216
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
средневековая литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь