пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

40.Загальні особливості іспанської літератури доби Відродження.Розквіт жанру роману, його жанрові різновиди.

Доба Відродження почалася пізно, почалась конкіста,линув потік золота до Іспанії,а після його припинення та поразки усього іспанського флоту почалась економічна криза. Однак XVII ст. — "золотий вік" іспанської літератури.

Від самого початку в ній визначилися два напрями:

- один із них основувався на традиціях народної літератури,

- а другий, «учений» - на використанні античності.

Перший напрям був провідним.Звідси й характерні риси іспанської літератури: демократизм, багата уява, пристрасність, органічне засвоєння й збереження народних поетичних форм. Водночас у своєрідних обставинах країни рано визначився розрив між ідеями Відродження і реальністю, що зумовило й раннє розчарування в гуманістичних ідеалах, і гострокритичне зображення реальної дійсності в літературі.

Раннє Відродження в Іспанії припадає на кінець XV- першу половину XVI ст., зріле і пізнє Відродження охоплює другу половину XVI- перші десятиліття XVII ст.

Представники: Лопе де Вега , Педро Кальдерон , Франсиско КеведоМігель де Сервантес СааведраРізновиди романів:

Лицарський роман

Для творів цього жанру властиві риси середньовічного авантюрно-героїчного рицарського роману, що певною мірою сповнений гуманістичним змістом. Їх родоначальником був «Амадіс Гальський», написаний Гарсі Ордоньєсом де Монтальво Незважаючи на порівняно скромні літературні властивості твору, його успіх був грандіозний, роман викликав загальне захоплення .Тільки завдяки критиці Сервантеса вдалося нарешті відсунути на задній план цей улюблений в Іспанії літературний жанр.

Пасторальний роман

або пастушачий роман, - літературний жанр, який мав також успіх в Італії, Португалії, Франції та Англії. Пастушачий роман з'явився в Іспанії завдяки португальцю Монтемайор та його твору «Diana Emamorada».Тривалий успіх пояснюється, здебільшого тим, що він своїми ідилічними картинами давав читачеві перепочинок від кривавих воєн і складнощів міського життя.

Шахрайський або пікарескний роман

-новий оригінальний вид прозової розповіді, названий так завдяки її головним героям. Першим шахрайським романом був твір «Ласарільо з Тормеса»(автор не відомий). В творах такого типу розповідається історія життя людини, з дитинства позбавленої засобів до життя. Герой історії вдається до різних занять, буває серед різних людей, зазнає багато пригод і злиднів, навчається всіляких шахрайств і хитрувань і зрештою досягає певного матеріального статку. Історія розгортається на тлі реального повсякденного життя. В сюжеті шахрайського роману немає романтичної любовної інтриги. Розповідь у ньому ведеться від першої особи, оповідачем виступає сам герой.


05.12.2014; 18:51
хиты: 265
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
средневековая литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь