пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

23.Сворідність культури та літератури доби Відродження.Гуманістичний рух.

Представники доби стали називати себе гуманістами. Так представники нової ідеології підкре­слювали, що їхня мета — задоволення земних людських інтересів, створення гідних умов життя. Гуманісти не просто дуже багато робили для збереження, ви­вчення давніх рукописів, пам'яток мистецтва, вони вважали себе прямими спадко­ємцями античної культури з її абсолютно іншим, ніж християнське, ставленням до життя. Для гуманістів було властиве:

• сприйняття людини як цілісного й складного організму, який складався з двох рівноправних начал — плоті і духовності;•утвердження права людини на щастя вже на землі, а не лише в раю;• прагнення до ідеалізації образу.•орієнтація на зразки античної літератури та мистецтва;• розуміння життєвих благ і пристрасті як необхідної частини людського життя;•  поширення любові не лише на релігійні цінності, а й на людину;•повага людини до людини за її якісною оцінкою;• руйнування старого уявлення про людину: її бачили не рабом, а творцем. При цьому віра в необмежені людські можливості не означала відмови від віри в Бога.

Правителі схилялися перед гуманістами, кожен намагався їх залучити до свого двору. У зв'язку з цим поширювалося меценатство, яке, зі свого боку, призвело до негативних результатів: розвитку самолюбства і зверхності, продажності. Гуманіс­ти часто продавали свій літературний талант негідним правителям, а своїм пером захищали їхні інтереси.Для мислення, ідеології і культури Відродження головною тенденцією став пе­рехід від геоцентричного до антропоцентричного розуміння світу, тобто визнання творчих здібностей людини, розуму, прагнення до людського щастя. Свій внесок у формування гуманістичного напрямку зробили поети Італії Данте і Петрарка. Вони піднесли гідність людини, відвели їй центральне місце в ієрархії світової сутності.

Культура Відродження формувалася, відштовхуючись від середньовічних прин­ципів, у боротьбі з ними. Між ними не було значного історичного розриву. Проте образ вольової, інтелектуальної людини—творця своєї долі, самого себе — створе­но лише в добу Відродження.У суспільному житті велике значення мав театр. Були побудовані перші публіч­ні театри, які мали стаціонарне приміщення і постійну трупу. Збільшилася кількість бродячих акторських труп. Існував і придворний театр. Театри задовольнялися гру­бо збитими підмістками, в них майже не користувалися декораціями. Постановка комедій і трагедій супроводжувалася музикою і танцями. Вершини свого розвитку театр доби Відродження досяг в Англії.

Література Відродження стала найбільшим досягненням культури Ренесансу, оскільки саме в ній проявилися нові уявлення про людину і світ. Об'єктом зобра- ження стало земне життя у всьому його розмаїтті, що й відрізняло літературу Від­родження від літератури Середньовіччя.Провідними темами стали боротьби людини за щастя і любов.Ознаки літератури: глибокий інтерес до особистості; сатиричний елемент і духовний протест; уславлення краси людини;зв'язок з життям; проникнення в людську природу і висвітлення внутрішнього її світу; прагнення відгукнутися на питання людського буття; звернення до національної історії і легендарного минулого;створення творів національними мовами;пошук нових поетичних форм.

У період Відродження з'явилися нові літературні жанри: сонет, новела, публіци­стика, реалістичний роман. Трансформувалися і набули остаточної форми антична ода, елегія, епіграма. Ренесанс відкрив трагедію і комедію, змінив сюжет творів — утвердження міфологічного, історичного і сучасного. Широкого розповсюдження набув жанр пасторалі. У різних формах представлено епос: поемою й лицарським романом.

 

 


05.12.2014; 18:45
хиты: 220
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
средневековая литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь